Hold hjulene i gang! Let dypt i skuffen etter oppdrag

– Klarer vi å opprettholde aktivitet nå, vil bi ha større mulighet til å lykkes i etterkant, skriver Terje Y. Beck og Nina Solli

– Klarer vi å opprettholde aktivitet nå, vil bi ha større mulighet til å lykkes i etterkant, skriver Terje Y. Beck og Nina Solli Foto:

Av

Elektrobransjen og NHOs innstendige oppfordring går både til private og offentlige kunder. Oppretthold eller fremskynd planlagte oppgaver, for eksempel å vedlikeholde skoler og barnehager som likevel er stengt.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hold hjulene i gang, vi trenger det mer enn noensinne! Jo flere bedrifter og prosjekter vi klarer å holde i aktivitet, jo større er mulighetene for å lykkes i etterkant. Fylkeskommunen, kommunene og andre må nå lete dypt i skuffen etter oppdrag som kan skape aktivitet hos bedriftene.

Klarer vi det, vil vi ha større mulighet til å lykkes i etterkant. Alle bedrifter i alle bransjer som leverer varer eller tjenester til det offentlige trenger drahjelp nå. En av dem er elektrobransjen.

Det er flere eksempler på dette, blant annet i regionale krisepakker. I Vikens krisepakke ligger det inne penger til næringsutvikling, støtte til bedriftsintern opplæring og de benytter anledningen til å bygge ut infrastrukturen for elbillading.

Å bruke offentlig innkjøpsmakt til å holde hjulene i gang vet vi virker. I de ukene og månedene vi nå går inn kan det derfor være et sterkt signal til næringslivet at det offentlige ikke bare opprettholder sine planer, men også får mulighet til å forsere planlagte anskaffelser på viktige samfunnsområder. Et annet tiltak kunne være å gjøre planlagte vedlikeholdsarbeider på skoler og barnehager når de likevel er stengt.

Landet vårt er godt rigget til å håndtere dette. Vi er gode på offentlige anskaffelser i Norge. I tillegg har stat, kommune og næringsliv i mange år samarbeidet om å øke innovasjons- og næringslivseffekten av offentlige anskaffelser. Utfordringen nå er å finne gode tiltak som også virker kortsiktig. Offentlige anskaffelsesprosesser tar jo ofte litt tid å rigge. Her kan flere av oss være kreative.

Et umiddelbart tiltak er at man greier å tildele kontrakter som allerede er kunngjort. Det kan ikke være noe alternativ å avlyse utlyste kontrakter eller bestillinger. Det er bedrifter som vil kunne klare seg gjennom krisen dersom de får den kontrakten som var tiltenkt.

Vi ber derfor om følgende fra våre lokale kommune- og fylkespolitikere:
• fremskynde vedtatte vedlikeholdsoppgaver på vei og/eller bygg
• vedlikeholde skoler som likevel står stengt
• sikre tilstrekkelig kapasitet og fremdrift innenfor byggesaksbehandling slik at planlagte og påbegynte prosjekter kan komme ut i markedet raskest mulig
• sikre at tilbudskonkurranser gjennomføres uten forsinkelser og avbrudd
• legg frem en utfyllende gjennomgang av planlagte bygge- og vedlikeholdsprosjekter som kan klargjøres for gjennomføring

Koronautbruddet har fått det til å koke hos Stabburet – selger seks ganger så mye av én vare

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken