Gå til sidens hovedinnhold

Flere vil studere i Østfold, 2500 nye studenter starter i disse dager

Artikkelen er over 4 år gammel

Høgskolen i Østfold er attraktiv og gir et relevant studietilbud. Ingen sammenlignbar høyskole har større økning i antall søkere, skriver rektor Hans Blom og direktør Carl-Morten Gjeldnes.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rekordmange søkere. Høgskolen i Østfold (HiØ) hadde i år rekord i antall søkere til de 75 studier som tilbys og hadde en økning i søkertall på totalt 27 prosent.  Av disse 75 studiene er 40 utlyst gjennom samordnet opptak, og der hadde vi en økning i antall søkere på hele 11 prosent sammenlignet med fjoråret. Det er den største økningen blant sammenlignbare høyskoler og universiteter i landet.

Det viser at høyskolen er attraktiv og leverer et relevant studietilbud. Ved hovedopptaket i juli, var det 28 prosent flere studenter som fikk studietilbud sammenlignet med 2015. Allikevel var det venteliste på 38 av de utlyste studiene etter hovedopptaket.

Utdanningsnivå i Østfold. Andelen av unge i Østfold som tar høyere utdanning, er lavest i landet (18 prosent). Når det gjelder folks vilje til å ta høyere utdanning, er derimot prognosen god. Det er derfor mulig å heve utdanningsnivået i Østfold, og da er det opp til oss å tilby relevant utdanning som studiesøkere vil ha og har bruk for.

Andelen studenter som ikke kommer fra Østfold øker. Andelen søkere til HiØ som ikke kommer fra Østfold, økte i år til 32 prosent mot 28 prosent i fjor. Selv om det fortsatt er flest søkere fra Østfold, viser tallene at vår høyskole i økende grad også er attraktiv for dem som ikke bor i Østfold.

Viktig med egen utdanningsinstitusjon i fylket. Regjeringen har de siste årene arbeidet aktivt med å redusere antall institusjoner i universitets- og høgskolesektoren. Som en stor institusjon med 7000 studenter og 550 ansatte har vi valgt å fortsette som en selvstendig høyskole med et utdanningstilbud som regionen har behov for. Vi tilbyr i dag 25 bachelorstudier og er akkreditert for 10 masterstudier. Mange av kandidatene fra vår høyskole blir boende i Østfold etter endt utdanning. Dette er viktig for arbeidslivet i regionen og bidrar til verdiskapning i fylket.

I følge prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) utdannes det for få kandidater med lærerutdanning, innenfor pleie- og omsorgsfag og realfag. Fremskrivinger fra SSB viser at over 40 prosent av arbeidsstyrken vil ha høyere utdanning i 2030. For å dekke denne veksten og samtidig øke det generelle utdanningsnivået i fylket mener vi det er viktig å ha en høyere utdanningsinstitusjon i eget fylke.

Populære studier. Vi ser at interessen for IT-studier er stor igjen. Antall søkere til disse studiene har en oppgang på 24 prosent fra i fjor. Det er høye søkertall til våre studier innen helse- og sosialfag med lange ventelister. Vi har god søkning til barnehagelærerutdanningene, og det er i år ventelister ved flere av årsenhetene ved Avdeling for lærerutdanning.

Den første studiedagen står ansatte og faddere klare til å møte våre nye studenter, det blir høytidelig åpningsseremoni og innholdsrik fadderuke parallelt med at studiene starter opp.

I tråd med den nasjonale trenden, har vi en nedgang i antall kvalifiserte søkere til grunnskolelærerutdanningene. Dette var som forventet blant annet som følge av det nye opptakskravet om karakteren 4 i matematikk. Til tross for et fallende arbeidsmarked for ingeniører, har HiØ likevel hatt en liten økning i søkertallene til ingeniørstudiene. HiØ har også god søkning til språk- og økonomistudier. Det samme gjelder til studiene på Akademi for scenekunst som hadde søkere fra 54 land i år.

I disse dager starter mange sine studier. Dette er spennende både for de nye studentene og for oss som er ansatt på høyskolen. Vi vet at noen studentene faller fra det første studieåret, derfor er det viktig å ta dem vel imot når de starter opp tirsdag 16. august og følge dem  ekstra godt opp det første studieåret for at flest mulig skal fullføre sin utdanning.

Den første studiedagen står ansatte og faddere klare til å møte våre nye studenter, det blir høytidelig åpningsseremoni og innholdsrik fadderuke parallelt med at studiene starter opp.

Vi gleder oss alle ved Høgskolen i Østfold  til å ønske velkommen til nærmere 2500 nye studenter denne måneden.

Kommentarer til denne saken