Gå til sidens hovedinnhold

«Gjest hos Berger» – et monument over forfatteren

Artikkelen er over 5 år gammel

Tor Inge Berger har gjennom sine intervjuserie «Veteranene forteller» og «Gjest hos Berger» gitt oss et særegent innblikk i vanlige folks liv, skriver Leif Egil Andreassen i denne varme anbefalingen av det som ble Bergers siste bok.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tor Inge Berger døde 2. mars 2016 og med det er et samfunnsengasjert menneske gått ut av tiden. Men Tor Inge Berger var mer enn et samfunnsengasjert menneske. Han var også skribent, forfatter og pedagog. 

Høsten 2015 ble Tor Inge Bergers bok Gjest hos Berger lansert i byens bokhandlere. Dette er den siste av en lang rekke bøker som Berger har utgitt på bakgrunn av intervjuer han har gjort for Fredriksstad Blad og Demokraten. Han har også gjort lignende intervjuer for Sarpsborg Arbeiderblad.

Først litt om Bergers arbeid som formidler av vanlige folks hverdag. Tor Inge Berger har gjennom sine intervjuserie «Veteranene forteller» og «Gjest hos Berger» gitt oss et særegent innblikk i vanlige folks liv.

Berger har gjennom mer enn 700 intervjuer evnet å få oss til å forstå at vanlige folks liv kan være svært spennende og inneholde sider vi ikke visste om eller trodde fantes i disse personenes liv.

Han har beskrevet slitet og forsakelsene til en masse personer som kunne vært vår nærmeste nabo. Gjennom sine intervjuer så har han fått det arbeidende menneske frem i lyset på en enestående måte. Han har utgitt flere bøker med intervjuer av veteranene.

I en tid hvor vi blir bombardert med intetsigende verdier og massivt kjøpepress er det nesten befriende å lese Berger.

Jeg tror arbeidet han har gjort med å trekke vanlige folk frem i lyset vil være en skatt til fremtidens historikere som kan boltre seg i et stort materiale om hvordan vanlige folk har levd. Dette vil være uvurderlig materiale for å forstå 1900-tallet i Fredrikstad. Intervjuene hans har gjort oss alle klokere og gitt oss et bredere syn på historien. 

Noen kjenner kanskje ikke navnet hans, men spør du dem om de har lest Veteranene forteller vil svært mange nikke bekreftende. Noen vil også kanskje si at de har en nabo som ble intervjuet og at de ikke ante noen ting om naboens liv.

På den måten er han faktisk en viktig person i Fredrikstad og han skulle for lengst ha mottatt heder for den enorme jobben han har gjort for å få oss til å forstå vårt eget samfunn og de menneskene som bor her.

I den siste boka si «Gjest hos Berger» intervjuer han 24 personer fra et bredt lag av byens befolkning. Her får vi et interessant intervju med Anne Sofie Johansen som er grådig glad i Frelsesarmeen, intervju med Karsten Jamissen om hva som skjedde under krigen i Gamlebyen, intervjuer med våre to store revystjerner Atle Jensen og Pål Nielsen som gir oss innblikk i barndom og om hvordan de havnet på revyscenen, vi får gjennom intervjuet med Anita Nilsen høre om hvordan det var å være medarbeider under Gunnar Nilsen, de to intervjuene med gartnerne Steinar Larsen og Anas Amrhar fra Marokko som også er svigerfar og svigersønn.

Jeg vil ikke ramse opp alle intervjuene men det jeg likte aller best var intervjuet med Jørn Enger om både barndom, bakgrunn og oppbyggingen av NRK Østfold. Intervjuene har et stilsikkert språk og Berger er flink til å la de intervjuede fortelle. Her er noe for enhver smak. Hvordan var det å være ungkommunist på Nabbetorp? Fortellingen om en Brøttunge, Om et hus på Kongsten, om glassblåseren i Gamlebyen, om vaskeklut og omsorg om hjemmehjelpsyrket.

Alle intervjuene er til å bli kloke av. Ofte får man en følelse av at dette mennesket skulle jeg likt å bli bedre kjent med. Da oppnådde forfatteren noe viktig, nemlig en engasjert leser. Han viste igjen som han har gjort så mange ganger før at de spennende historiene ligger rett utenfor stuedøra vår, hos vanlige mennesker i våre naboskap.

Tor Inge Berger var nesten fylt 81 år. Han var svært funksjonshemmet de siste årene av sitt liv, men gjennomførte fortsatt intervjuer med veteraner og interessante personer. Det er verdt å nevne at dette store arbeidet på over 700 intervjuer er gjort på fritiden ved siden av hans virke som lektor ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad. Mange tidligere elever ved skolen har dratt nytte av hans enorme kunnskaper i historie og jeg har hørt flere si at han var den beste læreren de hadde.

Jeg anbefaler boken på det varmeste. I en tid hvor vi blir bombardert med intetsigende verdier og massivt kjøpepress er det nesten befriende å lese Berger. Fredrikstads befolkning bør kjøpe boken og få den samme opplevelsen av undring som meg. Undringen over at vårt eget lokalsamfunn er mye mer allsidig og spennende enn vi tror.

Nå er denne stemmen borte og Fredrikstads befolkning har mistet en viktig stemme. Jeg tror arbeidet han har gjort med å trekke vanlige folk vil leve i mange år etter hans død. Dette fordi vi ikke har så mange vitnesbyrd om nåtidens Fredrikstad. 

Dette har Berger klart å få frem i lyset gjennom en ekstraordinær innsats. Han burde for lengst ha blitt takket for dette men æres- og hederspriser har vært fraværende. Men det er for sent å gjøre noe med dette nå. Livsverket hans vil likevel leve videre i mange år til glede for nye slekter. Vi lyser fred over hans minne.

Kommentarer til denne saken