Et av Fredrikstads mest staselige bygg er 100 år

Denne monumentale granittfasaden har preget krysset Nygaardsgaten/Vibes gate i Fredrikstad i 100 år.

Denne monumentale granittfasaden har preget krysset Nygaardsgaten/Vibes gate i Fredrikstad i 100 år.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I 100 år har Norges Bank-bygget, murt av granitt fra Kiæråsen, preget sitt kvartal i Nygaardsgaten. Den siste avdelingssjefen i banken forteller bygningens historie.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Bygget som Norges Bank fikk ferdigstilt sommeren 1916, var sentralbankens avdelingskontor i Østfold frem til 2001.

Det var arkitekt Victor Nordan (1862 -1933) som tegnet bankbygningen og ansvarlig byggmester var Axel Bronn.  Ferdigstillelsen skjedde nøyaktig 100 år etter loven for Norges Banks stiftelse.  Bankens avdelingskontor hadde fra 1909 drevet sin virksomhet i den gang Fredrikstad Handelsbanks lokaler i Storgaten 4, og de få som var ansatt på den tiden, fikk således et svært flott og solid bygg som sin nye arbeidsplass.

Bjørn Eliassen

Bjørn Eliassen

Tomta til Norges Bank-bygget ble kjøpt i 1914 av A/S J.N Jacobsen og Co, og banken fikk tilhold i Nygaardsgaten 17b. Innflyttingen skjedde straks over St. Hans i 1916 og vi kan lese hos C.Plunneke  følgende beskrivelse av bygget der det så mektig sto: «antagelig og forhåpentlig for en uoverskuelig lang Fremtid.»

Bakgrunn:

  • Bjørn Eliassen var avdelingsdirektør ved Norges Banks avdeling i Fredrikstad da virksomheten ble innstilt etter 92 år i byen fra 1909, og i egne lokaler siden 1916.
  • 35 ansatte måtte forlate sin gode arbeidsplass i 2001.
  • Kilder: C.Plünneke, L.O. Klavestad, eget arktiv.

Bygget presenterte seg som «et virkelig stilfuldt og smukt Bygverk, utført i solid norsk Granit og stående som en virkelig Pryd blant nyere Bygverker i Fredrikstad.»… «det nu saa solide og mægtige Institut;  Norges Bank. Held for Banken – i al Fremtid !»

Bygningen er i sen jugendstil med buer, avrundede hjørner og yttervegger i råkopp granitt (som ble tatt ut i Kiæråsen.)

Etter en befaring fra Fylkeskonservatoren i januar 2001 ble bygget fra 1916 innstilt som et fredningsobjekt «både for sin arkitektoniske og kulturhistoriske verdi, iht kulturminnelovens § 15».  «Så vel mht. autentisitet som arkitektoniske kvaliteter og historisk betydning, anser vi at bygningen har høy verneverdi, både i regionalt og nasjonalt perspektiv.»

Bygningen ble ikke fredet den gang, men er nå bevaringsverdig i reguleringsformål. Bevaring er begrenset til å gjelde fasadene.

Bygningen ble ikke fredet den gang, men er nå bevaringsverdig i reguleringsformål. Bevaring er begrenset til å gjelde fasadene.

(Forleden, den 24.juni, ble jeg kjent med at Riksantikvaren har fredet Norges Banks gamle hovedkontor i Oslo og fire av bankens tidligere avdelingskontorer; Kristiansand, Lillehammer, Vardø og Tromsø.)

Norges Bank utvidet bygningsmassen (uten å berøre fasaden på granittbygget) i 1991, da de overtok tilbygget til S. Larsens møbelforretning på Dampskipsbrygga som arktitekt Aksel Front tegnet, og ble oppført i 1978. Endring og tilpassing av interiør fra møbel- til bankdrift ble tegnet av arkitekt Leif Lindgren.  Det «nye» bygget ble koblet sammen med hovedbygget via en kulvert og et romslig verdi-mottak i underetasjen til møbelforretningen.

I dag danner Lykkebergvillaen, Domkirken, Norges Bank og det nye rådhuset en respektfull ramme rundt Lykkebergparken. Dette er alle byggverk som må gis et så godt vedlikehold som de i et historisk perspektiv fortjener. Det må både offentlige og private eiere ta ansvar for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken