Gå til sidens hovedinnhold

Prostatapasientens gladmelding fra det norske helsevesenet

Artikkelen er over 3 år gammel

Jan-Erik Erichsen skryter av Pasientreisers transport til strålebehandling i Oslo. – Når Kalnes ennå ikke har fått utstyret for strålebehandling, er dette opplegget helt topp.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2016 fikk 5118 menn diagnosen kreft i prostata. Sammen med flere andre østfoldinger er jeg i den pasientgruppen. Etter flere innledende undersøkelser på Kalnes og Ullevål ble det rimelig raskt besluttet at jeg skulle hormonbehandles, samt strålebehandles.

Hormonbehandlingen skjer enkelt og raskt med sprøyte hos fastlegen.

Strålebehandlingen er noe mer utfordrende. Den skal skje på Oslo Universitetssykehus Ullevål. Utfordringen var å komme til åtte - ti minutters behandling på Ullevål hele 33 ganger, hver dag, fra mandag til fredag. Inklusiv dagene mellom jul og nyttår.

Sykehuset anbefalte å benytte Pasientreisers opplegg. Taxi hjemmefra til Quality Hotel, Sarpsborg. Derfra Helsebuss/Helseexpress til Ullevål og samme opplegg hjem etter endt behandling.

Jeg erkjenner nok at jeg var noe skeptisk og vurderte andre alternativ. Men jeg tok feil, opplegget viste seg å fungere utmerket! Halden Taxi, med reservasjon for et par spennende reiser, virket riktig bra med rene biler og positive sjåfører.

Bussene til Pasientreiser er helt moderne, topp utstyrt som ambulanser inkludert  «blålys». I tillegg til rutinerte sjåfører var de bemannet med vennlig ambulansebetjening. Første handling om bord i bussen var utdeling av en halvliter Imsdal (prostatapasientene skulle før behandling ha drukket vann), deretter spørsmål om man ville ha kaffe eller te, samt tilbud om en liten pakke Vestlandslefse! Fredagene toppet det seg med at kona til bussjåføren hadde bakt kake til alle pasientene.

Behandlingen på Ullevål skjedde på en meget profesjonell måte av vennlige og tilpasningsdyktige helsearbeidere.

Felles reise og noe venting på Ullevål førte til at østfoldpasientene fikk et utrolig godt forhold til hverandre. Etter avsluttet behandling savner jeg Einar fra Selbak/Torp, Tore fra Kråkerøy, «vennene» blant annet fra Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og Enningdalen/Nybo. Felles diagnose og behandling førte til et helt spesielt positivt samhold!

Det hadde selvsagt for oss alle vært vesentlig enklere om behandlingen kunne ha skjedd på Kalnes. Men når man ennå ikke har utstyret på plass, er dette et opplegg som jeg ikke tror mange land har maken til.

Takk til helse Norge!

PS. Nå venter og håper vi alle optimistisk på at vi skal være blant de 93,6 prosent som skal bli friske.

Les også

En blå sløyfe for omtanke

Les også

Hei guttær, Arne har en viktig beskjed til dere!

 

Kommentarer til denne saken