Kjære politikere, bruk pengene der de hører hjemme, i skolehelsetjenesten

– La dette være det siste året vi møter stengte dører når vi trenger hjelp som mest, skriver Sara Houge. På bildet helsesøster Inger Johanne Bråten (til venstre) og sjefshelsesøster Ragnhild Folde fra en tidligere reportasje om skolehelsetjenesten.

– La dette være det siste året vi møter stengte dører når vi trenger hjelp som mest, skriver Sara Houge. På bildet helsesøster Inger Johanne Bråten (til venstre) og sjefshelsesøster Ragnhild Folde fra en tidligere reportasje om skolehelsetjenesten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er utrolig bra at det blir bevilget så mange penger til skolehelsetjenesten, men likevel ser vi ikke poenget dersom pengene ikke ender på riktig sted, skriver Sara Houge i Elevorganisasjonen Østfold.

DEL

Leserbrev

For to uker siden ble forslag til statsbudsjettet 2019 lagt fram hvor det ble presentert hvor mye økonomiske midler som skal bli brukt på hva. Mye bra ble lagt fram i forslaget, men Elevorganisasjonen i Østfold stiller seg kritiske til mangelen på øremerking av pengene, og vi ber nå kommunepolitikerne om å ta opp kampen og prioritere og bruke pengene der de hører hjemme, i skolehelsetjenesten.

Regjeringen har i år også valgt å videreføre satsingen på skolehelsetjenesten og de bevilger 800 millioner kroner i sitt forslag til statsbudsjett. Av disse er kun 300 millioner øremerket. Det er utrolig bra at det blir bevilget så mange midler til skolehelsetjenesten, men likevel ser ikke elevene i Østfold poenget med dette dersom pengene ikke ender opp på riktig sted. Fra 2014 til 2018 har regjeringen gradvis trappet opp bevilgningene til skolehelsetjenesten. En artikkel i VG fra 2015 viser at 7 av 10 helsesøsterkroner ikke når fram. I Østfold går det omtrent 11.000 elever på de videregående skolene. I en UngData-undersøkelse gjort i år kom det fram at 13% av østfoldelevene har opplevd depressive symptomer. Dette betyr at over 1400 elever i Østfold sliter – for å ikke begynne å snakke om mørketallene.

La dette være det siste året vi møter stengte dører når vi trenger dem som mest.

Kjære politikere, vi skjønner at det er lett å omprioritere. Det er mange ting som må drives i en kommune, og alt trenger penger. Men elever er fremtiden, og det må være verdt å investere i. Så når budsjetter skal lages, når prioriteringene begynner, ta med dere elevenes perspektiv: Vi får ikke gjort noe med de problemene vi møter i hverdagen uten at dere bidrar. Og nå har alle kommunene en gylden mulighet til å bruke de frie midlene til å skape en skolehelsetjeneste som faktisk har tid til alle, som ser alle, og hjelper alle. La dette være det siste året vi møter stengte dører når vi trenger hjelp som mest.

Kjære politikere, dere kan bedre. Den psykiske helsen hos barn og ungdom i dag er et reelt problem, og det er trist at folkevalgte ikke prioriterer dette ved å bruke de frie midlene. Nå er det på tide at politikerne setter barn og ungdoms helse på prioriteringslista. Når handlingsrommet er så stort som det er, er det oppriktig skamfullt at pengene ikke går dit de bør. Det er rett og slett for dårlig at de folkevalgte politikerne våre ikke har prioritert elevers psykiske helse tidligere. Vi kan ikke lenger sitte stille og vente, noe må gjøres. Så, kjære politikere, nok snakk, det er på tide å handle. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags