Tannhelsen er kanskje ikke så viktig?

Ümmu Aylin Saraçoglu: – Sånn som systemet er nå, så er tennene en del av kroppen kun til fylte 18 år, siden du da må betale regningen selv.

Ümmu Aylin Saraçoglu: – Sånn som systemet er nå, så er tennene en del av kroppen kun til fylte 18 år, siden du da må betale regningen selv.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ümmu Aylin Saraçoglu i Fagforbundet Ung Østfold ber om at tannhelse må inn i egenandelsordningen, og mener det er de svakeste i samfunnet som rammes av at det ikke er slik i dag.

DEL

Leserbrev

Vi alle vet at helsen er svært viktig for de aller fleste av oss. Det gjør seg godt synlig når vi snakker om dagens samfunn, der trening, helse og velvære er et hett tema. Det har også blitt et stort fokus på livsstilsykdommer og hvordan forebygge dem. Vi i Norge er heldige! Dette kan jeg si med god samvittighet fordi vi har en egenandelsordning som er med på å ta var på helsen våres. Men hva med tennene? Er ikke de en del av kroppen og helsen vår?

Vi er heldige som har forsikringer som ikke koster oss all verden, vi får den behandlingen vi trenger når kroppen svikter og skriker etter hjelp. Derfor er det bekymringsverdig at tannhelsen ikke er en del av egenandelsordningen. Når helsen svikter, synker også livskvaliteten. Jeg tror alle som har hatt tannverk kan skrive under på at dette også minsker livskvaliteten vår betraktelig. Derfor lurer jeg på; hvorfor er tannhelsen glemt? Jeg tror nemlig ikke at det handler om at det norske folk har så god tannhelse at det ses å som unødvendig.

Når helsen svikter, synker også livskvaliteten.

Ifølge en artikkel fra Folkehelseinstituttet, har det bitt en betydelig bedring i tannhelsen til de norske folket de siste 30 årene. De slår også fast at det er store variasjoner på både tannhelsen og hjelpen man får ut i fra alder, økonomi, gruppetilhørighet og geografisk område. Tannhelsestatistikken til helsedirektoratet viser tydelig at det er klare forskjeller på tannhelsen ut i fra geografi, der de som er bosatt nord i landet kommer dårligst ut. Dette ser jeg som urettferdig! Hvorfor skal de som bor på et spesielt område i landet få både dyrere og dårligere behandling enn de som bor andre steder?

Tannhelse er en dyr affære. I Norge er det mange mennesker som ikke har de økonomiske ressursene og derfor ikke har mulighet til å dra til tannlegen når behovet melder seg. Dette vil jeg tørre å påstå er en stor svikt i velferdssystemet vårt!

Vi i Fagforbundet Ung sparket i 2014 i gang en landsdekkende kampanje der vi krever at tannhelsen skal inn i egenandelsordningen. Vi mener at dette er viktig og at det er på tide at politikeren tar dette på alvor! Sånn som systemet er nå, så er tennene en del av kroppen kun til fylte 18 år, siden du da må betale regningen selv. Med unntak av om du har kroniske tann- eller tannkjøttsykdommer da du kan få noe dekket. Vi i Fagforbundet ung ønsker et varmt og inkluderende samfunn og mener at dette er usosialt og usolidarisk.

Hvem rammer vi med en slik ordning vi har i dag? Jo det er de svakeste i samfunnet!     

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags