Ryggsmerter er helt normalt og ikke tegn på syk, svak eller dårlig rygg

– De vonde ryggene trenger å bli sett med øyne som forsøker å få med seg alle faktorene som kan være årsak til smertene.

– De vonde ryggene trenger å bli sett med øyne som forsøker å få med seg alle faktorene som kan være årsak til smertene. Foto:

Av

– Det å lære seg å mestre smerten er kanskje, sammen med en aktiv hverdag, den beste forsikringen du får mot ryggplager, skriver kiropraktor Marcus Ogre. – Vi må bli flinkere til å utdanne våre pasienter i hvor flotte og robuste rygger de egentlig har.

DEL

Kronikk

Ryggplager er blant av de største helsebelastningene i verden. Til tross for flere behandlingsmetoder, stadig bedre bildediagnostikk, flere kirurgiske alternativer og andre behandlingsmetoder har antallet arbeidsuføre grunnet ryggplager doblet seg de siste 25 årene. Hva gjør vil galt?

I juni 2018 slapp Lancet, verdens største medisinske tidsskrift, en større serie med tall fra forskning på ryggsmerter. Blant forfatterne, professor og kiropraktor Jan Hartvigsen, anerkjent som en av verdens fremste eksperter på rygg. Tallene som beskriver samfunnsbyrden vonde rygger gir oss er som følger:

■ Akkurat nå, når du leser dette er det 540 millioner mennesker på planeten med vond rygg. Akkurat nå.

■ Kroniske/langvarige smerter vil plage én av fem europeere. Den vanligste årsaken til disse smertene vil være rygg. I Norge står ryggplager for 20 prosent av det ikke-dødelige helsetapet (Folkehelseinstituttet). Helsetap betyr sykdom og skader man lever med.

■ Den totale kostnaden for muskel- og skjelettsmerter i Europa er estimert til cirka 300 milliarder euro.

De aller fleste med muskel- og skjelettsmerter oppsøker fastlege (29 prosent), 6 prosent hadde kontakt med spesialisthelsetjenesten og 12 prosent med kiropraktor eller fysioterapeut. Her kunne jeg fortsatt å ramse opp ytterligere deprimerende fakta om hvor mye vonde rygger koster samfunnet. Isteden ønsker jeg å fokusere på hva det er vi kan gjøre for å forebygge et stadig økende samfunnsproblem.

Ryggen din er noe av det sterkeste i hele kroppen med sin anatomisk veltilpassede benstruktur omgitt av tykke sterke leddbånd og masse store og små muskelgrupper som bardunerer det hele fast.

Et av de mest interessante punktene i den ovenfor nevnte artikkelserien til The Lancet omfatter like mye hva helsepersonell kan gjøre som pasienter.

Feiloppfatning av hva som er den beste oppfølgingen for pasientens plage, både blant helsepersonell og blant pasienter selv, resulterer i at mange får feil behandling. Det er for eksempel lite som tyder på at bildediagnostikk bedrer prognosen til pasienten. Artikkelen skriver faktisk at man ser en iatrogen effekt av bildediagnostikk som røntgen, CT og MR. Om man slår opp ordet iatrogen i Google, vil man kunne lese at det betyr; forårsaket av behandler eller behandlers tiltak.

Det vil si at bildediagnostikk har potensiale til å gjøre deg sykere! Det er ikke rent sjelden, på mitt kontor, at pasienter kommer inn og snakker om en skjevhet i ryggen som ble oppdaget på røntgen på 80-tallet, eller prolapsen de hadde i -92. Ofte relaterer de den ferske ryggsmerten sin til gamle plager eller tilfeldige funn på bilder. For det er nemlig slik at vi vil finne noe på samtlige ryggsøyler over 30 år om vi titter godt nok. Dessverre blir ikke alltid disse funnene tolket riktig og satt i sammenheng med pasientens plager. Noen ganger vil pasienter også bli tilbydd unødvendige potensielt skadelige behandlingsløsninger eller inngrep basert ene og alene på bildediagnostikk.

Jeg, og sikkert mange andre som jobber med pasienter som meg, vil sikkert kjenne seg igjen i disse pasientene som snakker i problematiske vendinger om slitasjen i ryggen, eller skiveutglidningen de hadde for ti år siden. Et problem som fikk lov til å vokse og gro fordi man faktisk fant noe på bilder. Altså noe konkret i ryggen som forteller pasienten at han eller hun har en dårlig rygg. Det gir pasienten en falsk knagg å henge plagene sine på. En knagg som aldri forsvinner. En knagg som kontinuerlig minner pasienten på at noe er galt i ryggen selv mange år i etterkant.

Funfact: En studie fra 2017 viser at 80 prosent av befolkningen har større tiltro til at MR-bildene var viktigere enn deres sykehistorie og den kliniske undersøkelse for beslutningstakingen rundt kirurgi.

Allikevel henvises pasienter med rygg- og nakkesmerter ofte til dyre (stor samfunnskostnad), og potensielt skadefremmende MR-undersøkelser. Enkelte ganger kan de til og med bli henvist uten fysiske undersøkelser i forkant. Undersøkelser som gjøres for å bekrefte eller avkrefte diagnoser. Med andre ord, bilder tas som et skudd i blinde. Dette er uheldig! Her må vi bli bedre.

Vi må bli flinkere til å utdanne våre pasienter i hvor flotte og robuste rygger de egentlig har. For ryggen din er noe av det sterkeste i hele kroppen med sin anatomisk veltilpassede benstruktur omgitt av tykke sterke leddbånd og masse store og små muskelgrupper som bardunerer det hele fast.

De vonde ryggene er ikke et resultat av hva man ser på bilde, men nok heller et resultat av en rekke årsaker. I noen tilfeller kan det være et resultat av arv og miljø.

Årsaken til langvarige ryggsmerter er svært kompleks og ofte mangefaktoriell. Psykologiske forhold så vel som sosiale forhold for den enkelte pasient viser seg å være medvirkende. Komorbiditet (flere sykdommer samtidig), fysiske faktorer som ligger til grunn og hvordan den enkelte greier å håndtere sin egen smertetilstand, er noen av årsakene som fremheves i The Lancet.

De vonde ryggene trenger å bli sett med øyne som forsøker å få med seg alle disse faktorene. De trenger å se en person som kan utdanne dem, gi dem kunnskap om plagen sin, og hvordan de kan mestre hverdagen sin best mulig. Bare da vil pasientene få et oppfølgingstilbud som gjør at flest mulig kan stå lengst mulig i jobb til tross for vond rygg.

Jeg vil avslutte med noen ord til de som har lest hele min tekst.

De aller fleste av oss vil én eller flere ganger i løpet av livet oppleve ryggsmerter. Det er helt normalt og ikke tegn på syk, svak eller dårlig rygg. Ryggen skal trenes, belastes, bøyes og strekkes, det er den nemlig designet for å gjøre. Får du vondt i ryggen, og opplever at det ikke slipper taket, så oppsøk hjelp. 

Men ikke bli redd for smerten. Den er sjelden farlig og har gjerne godt av å utfordres litt. Kom deg opp og ut i bevegelse. Se om du gradvis kan tøye strikken litt. Sett deg ikke i sofaen eller legg deg i sengen i påvente av at det skal gi seg. Det å lære seg å mestre smerten er kanskje, sammen med en aktiv hverdag, den beste forsikringen du får mot ryggplager.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags