MR gir ofte et fantastisk svar på ellers gåtefulle symptomer

Denne moderne MR-maskinen på Kalnes kan ikke se smerten, men kan ofte avdekke årsaken til smerte og mer alvorlige symptomer.

Denne moderne MR-maskinen på Kalnes kan ikke se smerten, men kan ofte avdekke årsaken til smerte og mer alvorlige symptomer. Foto:

Av

Røntgenlege Svein-Dag Eggesbø fortsetter debatten med kiropraktor Marcus Ogre og manuellterapeut Svein Kristiansen.

DEL

Leserbrev

Synsing og selvfølgeligheter blir ikke sannere selv om de står i avisen. Men, ja, MR ser selvsagt ikke selve smerten! Derimot ses ofte årsaken til smerte, og mer alvorlige symptomer. Det er lange køer på veiene i hele Norge. Bilene er likevel ikke et samfunnsproblem. De er løsningen på et transportbehov. Bilen er ikke problemet. Men veikapasiteten (og offentlige alternativ) er utilfredsstillende.

Nå er det også svært lange køer for å få MR-undersøkelser ved alle Norges røntgen-avdelinger. MR-undersøkelsen blir ikke derfor et samfunnsproblem. Men den er et utrolig flott hjelpemiddel for å finne løsningen på et diagnostisk problem. Samfunnsproblemet er kostnaden ved å stå ukevis i kø. Ofte sykemeldt i ventetiden. MR-kapasiteten (både fra private og offentlige avdelinger) er alt for liten.

Dessuten er det aldri påvist vesentlige bivirkninger av en MR-undersøkelse. Den gir rett og slett ofte et fantastisk svar på ellers gåtefulle symptomer. Løsningen er åpenbart å øke antall MR-maskiner. Eller så er behandlerne (leger og kiropraktorer )for slepphendte med å henvise.

Kanskje noen vil tilbake til den uopplyste fortiden. Da kunne man uhemmet fortelle pasientene udokumenterte «sannheter». Pasientene er blitt velinformerte, og stiller heldigvis rettmessig større krav til økt bruk av kompetanse hos helsetilbyderne.

Mitt tilsvar var ikke skivebom, men midt i blinken! Det er noe med å klandre høna for å lage egg. De kan bli knust.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags