Et sammensurium av synsing og selvfølgeligheter om vonde rygger

I hvor stor grad bør moderne røntgen brukes til å undersøke smertefulle rygger? Svein-Dag Eggesbø er helt uenig med Marcus Ogre om det.

I hvor stor grad bør moderne røntgen brukes til å undersøke smertefulle rygger? Svein-Dag Eggesbø er helt uenig med Marcus Ogre om det. Foto:

Av

Røntgenlege Svein-Dag Eggesbø mener kiropraktor Marcus Ogres tolkning av en artikkel om vonde rygger i det medisinske tidsskriftet Lancet faller på sin egen urimelighet.

DEL

Leserbrev

Artikkelen om ryggplager i Fredriksstad Blad 4/2-19, skrevet av kiropraktor Ogre, bør ikke få stå uimotsagt. Kort sagt er den etter mitt syn et sammensurium av synsing og selvfølgeligheter. Samt feiltolkning av originalartikkelen i tidsskriftet Lanset.

At Lanset skulle hevde at selve MR-, og CT-undersøkelser av ryggen «har et potensial til å gjøre deg sykere» er feil, og faller på sin egen urimelighet. Både utviklingen av MR og CT ble, i sin tid, belønnet med Nobelpriser. Så viktige ble disse diagnostiske undersøkelsene vurdert til å være.

Ja, iatrogen betyr som han sier: forårsaket av behandler eller behandlers tiltak (for eksempel av leger eller kiropraktorer).

Tusenvis
av nordmenn har fått RIKTIGE DIAGNOSER takket være disse MR- og CT-undersøkelsene. Vi er heldigvis ikke lenger, som i tidligere tider, overlatt til synsere og sjarlataner. Men nå KAN man endelig få en objektiv vurdering av smerteårsaker!

Det er viktig at alvorlige sykdomstilstander blir oppklart med moderne teknologi. De kan da, etter klinisk faglig vurdering, behandles på en kyndig måte. Man får derfor håpe at behandlerne forstår hvor viktig det er for pasienten å få den riktige hjelpen. Selv om det bare er et prolaps ...

Legene, men også kiropraktorene, har også her en viktig terapeutisk funksjon. Ikke minst for å unngå at pasienten får en iatrogen (påført) tilstand.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags