Debatten om vonde rygger: Hatten av til Ogre, fullstendig skivebom av Eggesbø

– Profesjonskamp er avløst av enighet om å bruke vitenskap til å forstå hvorfor stadig flere har vondt i ryggen, skriver Svein Kristiansen

– Profesjonskamp er avløst av enighet om å bruke vitenskap til å forstå hvorfor stadig flere har vondt i ryggen, skriver Svein Kristiansen Foto:

Av

Manuellterapeut Svein Kristiansen om debatten mellom kiropraktor Marcus Ogre og røntgenlege Svein-Dag Eggesbø: – Hatten av til Marcus for å oppdatere folket, fullstendig skivebom av Eggesbø.

DEL

Leserbrev

Ulike terapiprofesjoner har ikke alltid vært enige om hvordan vi på best mulig måte skal håndtere sammensatte og komplekse muskel- og skjelletdiagnoser. Kiropraktorer og manuellterapeuter har især ledet hver sin hærskare med høye faner, store ord og til tider et visst snev av arroganse. Kanskje helt til de siste årene, spesielt når det gjelder utfordringen med korsryggplager, hvor vi litt etter litt har kommet til en form for enighet. En enighet om å prøve å bruke vitenskapen til å forstå hvorfor stadig flere har vondt i ryggen. Dette på tross av økt kunnskap, både i bevegelsesvitenskap, farmakologivitenskap, arbeidsvitenskap, sosialvitenskap og ikke minst radiologisk vitenskap.

Artikkelen til kiropraktor Marcus Ogre publisert i avisen 30.01.2019 er helt i tråd med hva vi vet om korsryggplager anno 2019. Så er det selvsagt slik at dersom jeg er ute etter å ta Marcus på noe, kunne jeg sikkert hengt meg opp i detaljer, nyanseringer og at han til tider simplifiserer ryggplager, men det ville jo kun vært å lete etter marginene, ikke essensen.

Men å tro at mer moderne og bedre MR-/CT-apparater skal fikse det største problemet av dem alle, langvarige korsryggplager, det blir det samme som å tro på at jorda er flat. Punktum.

Røntgenlege Dr. Eggesbøs tilsvar til Ogre, kort og konsist som det er, fortjener mer detaljfokus da noen av utsagnene er direkte feil. Ikke bare er det feil, men det er fullstendig skivebom hvor målstengene fra første debattinnlegg flyttes merkbart.

1. At MR- og CT-bilder har fått nobelpris har ingenting med at nevnte undersøkelser er lite hjelpsomme for verken diagnostisering, prognostisering eller validisering av langvarige korsryggplager.

2. At tusenvis av nordmenn har fått riktig diagnose av MR og CT er helt rett, dette gjelder dog kun ca. 5–10 prosent av ryggpasientene hvor vi kan med rimelig sikkerhet si at MR-/CT-bildene korrelerer med klinikken og historikken til pasientene. De resterende 90 prosent er vi like langt med.

3. Vi kan aldri få en objektiv vurdering av en smerteårsak. Smerte er en subjektiv, personlig opplevelse som ikke kan objektiviseres. Det er alle som enige om, verden over, i 2019.

4. Det er viktig at alvorlig patologi blir oppdaget med moderne teknologi. Så klart det er det, det er den viktigste jobben til helsearbeidere, inkludert kiropraktorer og manuellterapeuter. Ryggpasientene Ogre snakker om har ingen alvorlig sykdom, ryggsmerter er ingen alvorlig sykdom, det er et komplekst og sammensatt helseproblem.

Hatten av til Marcus for å oppdatere folket, muligens gi folk et annet syn på ryggplagene sine, i tråd med all kunnskap vi besitter i kraft av faglig utvikling de siste 20 årene. I takt med at mennesker er komplekse og sammensatte vesen i stadig utvikling, trenger vi selvsagt samtidig teknologisk utvikling. Men å tro at mer moderne og bedre MR-/CT-apparater skal fikse det største problemet av dem alle, langvarige korsryggplager, det blir det samme som å tro på at jorda er flat. Punktum.

Svein Kristiansen

Manuellterapeut, MSK Klinikken AS / Fredrikstad Idrettsmedisin AS

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags