Helse i hvert ord

Marianne Kristiansen.

Marianne Kristiansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Du verden hvor mye et oppløftende ord kan gjøre, skriver Marianne Kristiansen om besøk på legekontoret.

DEL

Leserbrev 

I disse tider med sterkt fokus på forebyggende folkehelse, kan man ofte gjøre seg sine refleksjoner. Spørsmålet jeg stiller er imidlertid hvor lite som ofte skal til for å få et menneske til å se annerledes på seg selv og føle seg friskere.

Den siste uken har jeg i alle fall tenkt utrolig mye på hva en lege nylig sa til min mor på et legebesøk hos spesialist i Oslo.

Visst fikk min kjære mamma klar beskjed om å slanke seg litt, og en slik beskjed kan jo svi litt for noen hver om man forsøker leve normalt og sunt, men like etter kom en like klar formaning fra legen om at hun fortsatt skal se seg selv som ung.

– Men, men.., forsøkte min mor seg. Jeg er jo 75 . – Tull, svarte legen kontant. Du er flott. Du har mange år foran deg.

Hva jeg straks så på legekontoret, var at min mor som der og da tråkket på sykkel med ledninger på kryss og tvers, trådde fortere og fortere. Vel hjemme i Fredrikstad snakket vi om saken, og vi er etter dette enige:

Min mor er ung, og hun får ikke lenger si «om jeg orker det til året». Vi lever her og nå, og planer for henne skal legges i stor stil. Faktisk har jeg ikke sett henne så pigg på lenge.

Nå er det ikke interessant for de fleste om min mor føler seg som ung eller ikke, men jeg tenker at min mor kan være som mange eldre, og jeg tenker da på hva flere kommentarer av denne typen kan gjøre for folkehelsa.

Nå er det dessverre ikke alle som er friske nok til å gjøre så mye, men du hvor mye et oppløftende ord kan gjøre uansett. I dag er man ikke avlegs ved fylte 70, om man er velsignet med en noenlunde god helse!

  • Diskuter: Kan ord være nok?

Jeg hyller derfor til slutt de mange leger som ærlig og direkte peker på fakta, og på en utmerket måte får eldre til å endre status fra gammel til ung bare i løpet av en eneste konsultasjon. Det er bare herlig at leger kan ta imot eldre pasienter på denne måten og gi dem ny giv. Jeg heier på slike leger.

Det er bare herlig at leger kan ta imot eldre pasienter på denne måten og gi dem ny giv. Jeg heier på slike leger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags