Vi trenger billigere vaksine nå. Folk dør nå. Etterpå er det for sent.

Et barn som blir vaksinert mot lungebetennelse. – En tredel av landene i verden har ikke råd til den livsviktige lungebetennelsevaksinen, skriver Amalie Haraldsen Steen.

Et barn som blir vaksinert mot lungebetennelse. – En tredel av landene i verden har ikke råd til den livsviktige lungebetennelsevaksinen, skriver Amalie Haraldsen Steen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdomsskoleelev Amalie Haraldsen Steen: – Kall meg gjerne naiv, men jeg vil tro at de som har tatt patent på denne vaksinen vil sove bedre etter at denne livsnødvendige vaksinen er blitt tilgjengelig for resten av verden.

DEL

Leserbrev

Lungebetennelse dreper. Det fins mange årsaker til at man kan få lungebetennelse, både bakterier, virus og sopp kan være med på å forårsake det. Mange her i Norge har hatt lungebetennelse før. Noen har dødd, men de fleste har overlevd. De har kanskje hatt feber, hoste, nedsatt matlyst, vært tungpustne og følt seg trette og svake. De har kanskje til og med slitt med å få i seg nok væske. Det høres jo ikke så ille ut, men de får behandling og legehjelp. Det er det ikke alle som får. 900.000 barn under fem år dør hvert år på grunn av denne infeksjonen.  

Heldigvis fins det en vaksine, PCV, mot denne infeksjonen. PCV beskytter mot 13 forskjellige bakterietyper som kan forårsake sykdommen. Ifølge Verdens helseorganisasjon, dør nesten én million barn i året på grunn av infeksjonen. Tenk så mange liv som kan reddes med denne vaksinen, eller kunne ha blitt reddet, hvis det ikke var for patentet.

Jeg utfordrer GSK og Pfizer til å senke prisen på vaksinen slik at alle, både fattig og rik, har råd til å kjøpe den.

Ett av tre land i verden har ikke råd til den livsviktige lungebetennelsevaksinen. Pfizer, som er et amerikansk legemiddelfirma, har tatt patent på den. Det indiske patentkontoret avgjorde nylig at Pfizer skal få beholde patentet på vaksinen frem til 2026. Det betyr at ingen andre kan lage denne vaksinen uten tillatelse fra Pfizer, og at Pfizer dermed ikke har noen konkurrenter. Det resulterer i at Pfizer kan sette akkurat den prisen de har lyst til, fordi de er det eneste legefirmaet som selger dette produktet.

Leger Uten Grenser, som er en upartisk ikke-statlig organisasjon som er kjent for sitt medisinske arbeid i krigsområder, utviklingsland og epidemiområder, har i flere år jobbet med å få senket prisen på PCV-vaksinen. I 2015 lagde de en kampanje for å få Pfizer og GSK, som er et av verdens største, forskningsbaserte legemiddelfirmaer, til å senke prisen på lungebetennelsevaksinen til 40 kroner. Kampanjen het «A Fair Shot» og fikk inn 416.000 signaturer. Etter dette bestemte GSK og Pfizer seg for å ta et skritt i riktig retning og har lovet å redusere prisen på vaksinen for humanitære organisasjoner.

Det er et godt fremskritt, men vi trenger en billigere vaksine for lav- og mellominntektsland, nå. Folk dør nå. Etterpå er det for sent. Det hjelper ikke å komme med hostesaft til en som allerede har hostet opp lungene sine. Da er det for sent. Leger Uten Grenser fortsetter arbeidet med å legge press på bedriftene, og få vaksinen til alle som trenger det. Både store og små, unge og gamle, soldater og sivile. Jeg utfordrer GSK og Pfizer til å senke prisen på vaksinen slik at alle, både fattig og rik, har råd til å kjøpe den, eller å åpne for at flere firmaer kan produsere denne medisinen. Kall meg gjerne naiv, men jeg vil tro at de som har tatt patent på denne vaksinen vil sove bedre etter at denne livsnødvendige vaksinen er blitt gjort tilgjengelig for resten av verden.

Hvis dere ønsker å donere penger for å støtte Leger Uten Grenser, kan dere gå inn på denne linken her: https://legerutengrenser.no/stott-oss/gi-na

Amalie Haraldsen Steen

Elev ved kråkerøy ungdomsskole

Følg på: www.instagram.com/lungebetennelsevaksine/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags