Gå til sidens hovedinnhold

Verdivalg om offentlig velferd kan bli tidenes thriller

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er høyrepartiene som prioriterer kommuneøkonomien ned, skriver Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje, og mener meningsmålinger peker mot et meget spennende kommunevalg neste høst.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag har Arbeiderpartiet fylkesordføreren i Østfold, og vi har ordførere i syv av Østfolds kommuner. Med Arbeiderpartiet ved roret har kommunene kunne unngå privatisering av helsetjenester. I Moss tok Arbeiderpartiet grep med en gang vi tok over styringa etter Høyre og re kommunaliserte sykehjemmet, og i Sarpsborg og Fredrikstad jobbes det godt med å sikre heltid fremfor ufrivillig deltid.

Vi har den siste tiden fått flere meningsmålinger nasjonalt som viser at det ser ut til å bli tidens valgthriller til neste års kommunevalgkamp.

Høyre forsvarer private aktører i enhver debatt vi møter dem i, og private aktører og effektivisering er ofte svaret de har på alt. Det er ikke vanskelig å se for seg hva Høyre har planer om å gjøre hvis de vinner makta i flere av kommunene og i den nye fylkeskommunen Viken.

 

Nå vil regjeringen sågar endre reglene for eiendomsskatten for å redusere kommunenes inntekter.

 

Valget i 2019 er et verdivalg, vi skal bruke de neste 346 dagene fram mot valget på å fortelle om vår politikk. For Arbeiderpartiet er sterke felleskap og mer rettferdig fordeling viktigere enn privatisering og økte forskjeller. Velferdsstaten handler også, i høyeste grad, om våre velferdskommuner.

Arbeiderpartiet gjorde et fantastisk lokalvalg sist, og har over 200 ordførere over hele landet. Derfor kommer regjeringen og høyrepartiene til å legge all skyld på kommunene, hvis det må spares i viktige velferdstilbud. Da må evne å slå tilbake, evne å si tydelig ifra. Arbeiderpartiets ordførere og lokalpolitikere tar sitt ansvar, og står på, for å gjøre kommunen best mulig for sine innbyggere.

Men det er regjeringen som prioriterer kommuneøkonomien ned. Det er høyrepartiene som prioriterer kommuneøkonomien ned. Nå vil regjeringen sågar endre reglene for eiendomsskatten for å redusere kommunenes inntekter. Skattekutt vil svekke velferdskommunene i enda større grad.

For Arbeiderpartiet er det viktigst å prioritere velferd mer enn skattekutt. Vårt svar har vært, og er, å bygge velferden ut. Gjøre den tilgjengelig for alle, rik og fattig. Satse på fellesskapets velferdstjenester, ikke på privatisering og skattekutt.

 

Les også

Vedtok en lang liste sparetiltak for helse og omsorg – men ingen tro på at de hindrer underskudd

 

Kommentarer til denne saken