Valgfrihet i omsorgen er helt nødvendig

– Valgfrihet handler ikke om anbud, men om et bedre tilbud, understreker Laabak.

– Valgfrihet handler ikke om anbud, men om et bedre tilbud, understreker Laabak. Foto:

Av

– Respekten for tjenestemottakerne må bedres, skriver Bjørnar Laabak, Frp, og mener det som mottar omsorgstjenester må stå fritt til å velge bort kommunens tilbud.

DEL

Leserbrev

Mange innbyggere opplever at det hver eneste dag dukker opp forskjellige mennesker fra kommunen for å gi bistand eller hjemmesykepleie. Fredrikstad Frp vil jobbe for at alle, uavhengig av alder, får en god omsorgstjeneste når de trenger det. Vi vil gi valgmulighet for den enkelte til å velge om det skal være kommunen eller noen andre som yter tjenesten i den enkeltes hjem. Vi må rett og slett gi innbyggere retten til å velge bort kommunal tjeneste dersom den ikke oppfattes som god nok.

Det finnes leverandører på alle samfunnsområder av nær alle ulike former for tjenester til oss mennesker. For Frp er det naturlig at innbyggere skal kunne velge hvem som leverer hjemmebaserte tjenester på lik linje med hvordan vi kan velge leverandør på andre områder. Det er for eksempel ikke kommunen som bestemmer hvilken fastlege du skal ha selv om det er noe som heter kommuneleger. Sånn må det også bli om du trenger praktisk bistand eller hjemmesykepleie i hjemmet ditt.

Valgfrihet handler ikke om anbud, men om et bedre tilbud.

I dag må alle som mottar tjeneste betale egenandel til kommunen. Frp vil at denne egenandelen skal være lavest mulig. I tillegg vil vi at kommunen gjør avtale med noen omsorgsleverandører som kan tilby samme tjenestene, men som gir innbyggerne mulighet for å velge hvem de vil skal levere tjenester i hjemmet. Det er kanskje muligheten til å velge bort det som ikke fungerer som er viktigst.

Mange opplever at det er et problem at det kommer mange forskjellige tjenesteytere. Man vet ikke fra dag til dag hvem som kommer, og det er en ekstra belastning når de som kommer ikke kjenner til situasjonen og hva som er viktig. De fleste som klager får til svar at kommunen gjør så godt de kan uten at situasjonen bedres. Innbyggere som mottar tjenester i eget hjem må ha muligheten til å «velge bort» kommunen som leverandør dersom kommunen fortsetter å sende uforholdsmessig mange forskjellige mennesker ut i tjeneste. I tillegg kan ikke kommunen ta seg til rette ved å benytte den enkeltes hjem som klasserom for språkundervisning.

Det handler om å gi omsorgstjenestene en høyere prioritet enn i dag. Respekten for tjenestemottakerne må bedres. Fredrikstad Frp vil innføre valgfrihet i hjemmetjenesten samt forbedre kommunens egen tjeneste, og vi vil sikre tilstrekkelig antall sykehjemsplasser og omsorgsboliger i hele kommunen.

Valgfrihet handler ikke om anbud, men om et bedre tilbud.

Bjørnar Laabak

Gruppeleder og ordførerkandidat Fredrikstad Frp

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags