Jeg er redd for hetsen mange av oss unge politikere opplever

Mohamed Amaleti.

Mohamed Amaleti. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– La oss tørre å ta debatten og si høyt at hets og trusler er helt uakseptabelt i Norge. Hatytringer undergraver vårt demokrati, mener Mohamed Amaleti, AUF og Ap i Fredrikstad.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er veldig bekymret hvordan samfunnet vårt har endret seg de siste årene. Vi lever i en tid der hatet vokser seg sterkere og sterkere. Hatytringer er et daglig problem, og en faktor som bryter ned det en gang så vakre samfunnet vi hadde. Vi kan ikke lenger sitte og se på hetsen som øker gang på gang, vi kan ikke trekke på skuldrene og se hatet og avstanden øke.

Jeg er fryktelig redd for hetsen og truslene mange av oss unge politikere og samfunnsdebattanter har blitt utsatt for. Jeg er veldig skuffet over hvordan enkelte mennesker oppfører seg, når de sprer hets og splittelse i samfunnet.

Mange sier at det er langt fra ord til handling, men min frykt handler om hva som vil skje hvis vi blir for naive? Vi kan ikke være for naive og la oss true til taushet. Jeg har selv opplevd og blir utsatt for hets hver gang jeg ytrer meg i det offentlige rom. Jeg fikk både direkte og indirekte hets som inneholder hatefulle ytringer. En annen har skrevet til meg at jeg er en usedvanlig dårlig muslim kun fordi at jeg snakker om at jeg kjemper for friheten til å tro hva man vil, elsker hvem man vil og leve hvordan man vil, jeg snakker om at kvinnekamp er en samfunnskamp og er sterk imot urett mot all kvinne.

Vi må si ifra hver gang at dette ikke hører hjemme og at hat og rasisme ikke har plass i vårt lille land.

En annen skrev i et kommentarfelt at det er skremmende at innvandrere styrer landet vårt, vedkommende mente jeg har ikke rett til å bli politiker og delta i lokaldemokratiet på samme måte som alle andre, i tillegg til at jeg ikke har rett til å stille som kandidat til kommunevalget.

Noen sendte meg en direkte melding i innboksen der det står at jeg er snart sendt tilbake til hjemlandet og at jeg ikke hører hjemme i Norge. Det er helt sjokkerende at jeg har opplevd dette. Jeg fikk dette kun fordi at jeg ytrer meg i det offentlige ordskiftet og at jeg vil delta lokaldemokratiet.

Har vi ikke like mye rett til å delta i det offentlige rom? Hets og diskriminering lever dessverre i best velgående i Norge, derfor er det viktig at hver enkelt av oss tar et oppgjør med dette.

Ytringsfriheten har også ytringsansvar. Jeg kan virkelig heller ikke forstå at etnisitet og religion har noe å si så lenge vi tar godt vare på hverandre.

Kjære alle sammen la oss være i et samfunn hvor hets, rasisme og diskriminering ikke blir akseptert. Den største trusselen mot demokratiet er å true andre til taushet. Jeg synes dette problemet må tas på enda større alvor. Jeg er fullstendig klar over at når man ytrer sin mening så må man tåle uenighet og motstand, men hets og hat som skremmer bort vår stemme kan undergrave vårt demokrati.

Jeg engasjerer meg i politikken fordi jeg ønsker et varmere samfunn med rom og plass for alle, fordi jeg ønsker å bidra til et levende demokrati der alle kan ytre sine meninger uten å bli hetset ut. Jeg ønsker at vi bygger dette landet sammen på tillit, raushet og fellesskap. Skal vi bekjempe hatytringer, rasisme og fordommer må vi mobilisere alle krefter. Enten det er i lokalsamfunnet, vennegjengen, kolleger eller rundt middagsbordet hjemme. Det er viktig å vite hvordan vi snakker til hverandre, og ikke minst hva vi sier i det offentlige rom. Hvis hatet fortsetter mister samfunnet vårt viktige stemmer.

La oss tørre å ta debatten og si høyt at hets og trusler er helt uakseptabelt i Norge. Vi må si ifra hver gang at dette ikke hører hjemme og at hat og rasisme ikke har plass i vårt lille land. Vi må kjempe for åpenhet, toleranse og mangfold. Vi må ikke la hatet vinne. Ord betyr noe så det er på tide at vi står sammen imot hets, rasisme og diskriminering i dette landet. Vi trenger et mangfold i den offentlige samfunnsdebatten. Derfor må vi aldri la hatet vinne.

Mohamed Amaleti

Likestilling og inkluderingsansvarlig i AUF i Østfold. Bystyrekandidat for Fredrikstad Arbeiderparti

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags