Vil du være med å gjøre en forskjell for havet?

Selvom gradestokken viser minusgrader nå, så ønsker arbeidsteamet i Håpets katedral deg hjertelig velkommen til frivillig innsats på Isegran. Fra venstre: Solveig Egeland, Andreas Pagander og Anne Skauen. Knut Sørensen var ikke tilstede ved fotografering.

Selvom gradestokken viser minusgrader nå, så ønsker arbeidsteamet i Håpets katedral deg hjertelig velkommen til frivillig innsats på Isegran. Fra venstre: Solveig Egeland, Andreas Pagander og Anne Skauen. Knut Sørensen var ikke tilstede ved fotografering. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Skal vi redde havet fra plastkvelertaket, må vi finne nye måter å samhandle på. Vi mener vi ikke har noe valg, skriver Solveig Egeland og Anne Skauen i denne oppfordringen om å bli med å bygge Håpets katedral.

DEL

Kronikk

Visste du at du blir mer fornøyd og mer sosial når du gjør en innsats for andre? Det viser seg at når man engasjerer seg i frivillig arbeid, så øker menneskets sosiale intelligens og lykkefølelse*. Dette og mange andre gode grunner ønsker vi å formidle når vi nå inviterer til bred deltagelse i arbeidet med Håpets katedral, som nå bygges på Isegran.

Vi skal vi bygge en katedral på en pram. Pram og reisverk bygges av tre, mens taket i katedralen skal bli et storslagent plastmaleri, laget av plast som mennesker har kastet i havet. Prosjektet inviterer folk i og utenfor Fredrikstad til å delta. Både byggeprosessen og det ferdige byggverket skal være åpent for alle.

Skal vi dra dette bærekraftige kunstprosjektet i land, trenger vi mange gode hjelpere. Derfor inviterer vi nettopp deg til å være med som frivillig håpsbygger. Vi trenger folk som kan bygge både pram og katedral, som er vant til å håndtere verktøy og som ønsker å være med i byggeteamet vårt. Kan du treskjæring? Det blir det mye av!

Kan Håpets katedral fungere som kirke, tempel, moské og synagoge? Eller som et hellig rom?

Videre er det behov for folk som vil gjøre forefallende arbeid som maling, småsnekring, sortering av innsamlet plast, rydding etc. Vi trenger noen som kan bake kaker og lage mat til dugnadsfolket, koke kaffe, gjøre innkjøp og være håndlangere. Vi trenger folk som kan oversette tekster fra norsk til engelsk som vi legger ut på hjemmesiden, vi trenger noen som kan ta bilder og skrive tekster til nyhetsbrevet vårt, og som kan hjelpe til med å dele saker på sosiale medier. Vi trenger folk som gjør strandryddinger. Vi trenger kreative folk som kan hjelpe oss når vi skal arrangere workshop for skoleklasser og ungdom. Vi trenger deg som har gode ideer som vi ikke har oppdaget ennå og vi trenger deg som kan filme og dokumentere arbeidet som skrider frem. Kanskje liker du å formidle? Da kan du jo holde foredrag om prosjektet? Kanskje akkurat du har lyst til å arrangere en egen aksjon for Håpets katedral og samle inn penger til prosjektet?

Håpets katedral er et inkluderende prosjekt, åpent for alle. Det innebærer at det også er flerreligiøst. Hva betyr det? Det betyr at du er velkommen til deltagelse samme hva du tror på. Navnet katedral har fått noen til å stusse. Kan Håpets katedral fungere som kirke, tempel, moské og synagoge? Eller som et hellig rom? Et rom for refleksjon? Vi tror det. Samarbeid betyr også toleranse for hverandre og respekt for ulikhet. Skal vi redde havet fra plastkvelertaket, må vi finne nye måter å samhandle på. Vi mener vi ikke har noe valg.

Hver onsdag siden i høst har vi holdt åpne drop-in workshops på Isegran. Mellom 8–12 frivillige har kommet klokken 0900 til en kopp kaffe og briefing av byggeleder Pagander. I ca. 5–6 timer har de bygget pram, under veiledning og oppfølging. Varm lunsj har blitt servert i byggebrakka eller utendørs om været tillater. Denne gjengen har opparbeidet både kompetanse på prambygging og de har fått nye venner. Tonen er vennlig og inkluderende, og latteren sitter løst. I løpet av høsten ble det gjennomført over 1200 timer frivillig innsats i prosjektet.

Vi håper at du som leser dette og som liker ideen om å bygge et symbolbygg i kjærlighet til havet, tar kontakt eller sprer informasjon om prosjektet videre i ditt nettverk. Vi har en hjemmeside, en facebookside og et månedlig nyhetsbrev du kan abonnere på, og vi kan kontaktes. Om du vil høre mer fordi dette virker interessant, så ønsker vi velkommen til åpent informasjonsmøte for frivillige den 13. februar klokken 18, i Phønixbrygga 3, bak biblioteket.

Helt til sist. Verdensmålene, eller de 17 bærekraftsmålene, skisserer verdens felles innsats mot en mer bærekraftig verden i 2030. Det er elleve år til vi skal rapportere på hvordan vi la opp arbeidet her hos oss. Dette prosjektet har mål nr. 14 Livet under vann, som sitt hovedmål. Vi har også valgt mål nr. 17 Samarbeid om å nå målene, som en viktig rettesnor.

Bli med oss og bygg Håpets katedral i kjærlighet til havet. Håpet og havet tilhører alle.

*Senter for internasjonalisering av utdanning. Professor Ruut Veenhoven, Universitetet i Rotterdam, Nederland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags