Hans Nielsen Hauge var så mye mer enn forkynner

Hans Nielsen Hauge var praktiker og gründer. Han strikket mens han gikk. Bildet viser  Sigbjørn Ravnåsen som Hauge i teaterstykket han selv har skrevet.

Hans Nielsen Hauge var praktiker og gründer. Han strikket mens han gikk. Bildet viser Sigbjørn Ravnåsen som Hauge i teaterstykket han selv har skrevet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er nok å ta av for den som vil sette seg inn i Hans Nielsen Hauges virksomhet som gründer, skriver Trond Enger.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver 17. mai samles en gruppe mennesker rundt graven til Hans Nielsen Hauge (1771-1824), der den ligger utenfor sydveggen på ærverdige Gamle Aker kirke i Oslo.

For mange av dem som samles rundt graven – og sikkert ikke bare for dem – er Hans Nielsen Hauge først og fremst den uredde legmannsforkynneren som med sin ikke-autoriserte forkynnelse kom i konflikt med øvrigheten og derfor gjentatte ganger ble arrestert for til slutt å bli fengselet i nesten sju år. Ikke noe galt i dette Hauge-bilde.

Handelsmann, praktiker og gründer

Men bondesønnen fra Rolvsøy var så mye mer enn legmannsforkynneren Hauge. Visst har vel de fleste hørt om hans praktiske evner, som var så betydelige at myndighetene lot ham få fri fra fengselet noen måneder for å anlegge og forbedre saltkokerier da Norge under blokaden i 1809 selv måtte dekke sitt behov for salt. Og at han strikket mens hans vandret land og strand rundt, er et veletablert trekk i de flestes Hauge-bilde.

Trond Enger.

Trond Enger.

At Hauge også drev med handel og anla industrivirksomhet, er intet nytt. Men omfanget av det, er vel ikke like kjent for de fleste. Efter at han tok kjøpmannborgerskap i Bergen i 1801, satte han i gang følgende – og det bare i Bergensdistriktet:

I Bergen kjøbte jeg dennegang en Land-Eiendom, Svanøe kaldet,…til en Ven fra Hallingdal…; han byggede der en Saug samt Meelmølle, anlagde et Skibsbyggerie og i senere tid et Saltkogerie. Ligeledes kjøbte jeg Studshavn…; her blev…opbygget 3 Møllebrug…

At Hauge også drev med handel og anla industrivirksomhet, er intet nytt. Men omfanget av det, er vel ikke like kjent for de fleste.

Dette i tillegg til alt han satte i gang mange andre steder i landet, og handelen han drev på kysten helt opp til Nordland. Typisk er hans besøk i det berømte fiskeværet Gjeslingene utenfor Rørvik. Første gang han kommer dit, ser han mulighetene der, og neste gang han ankommer, kjøper han likeså godt hele fiskeværet og bygger det videre ut.

Vel var forkynnelsen av evangeliet det viktigste, men hans kristne tro drev ham til å bruke også sine andre evner til nytte for sine medmennesker. Og evner var han altså usedvanlig rikelig utrustet med.

Bonde         

Vi har nevnt hans begavelse innen handel og industri. Hans begavelse som bonde var også betydelig. Efter at han i 1811 slapp ut av fengselet og slo seg ned som bonde i daværende Aker, drev han gården Bakkehaugen og senere Bredvedt så godt at en av våre fremste Hauge-kjennere, vår tidligere biskop her i Borg, Andreas Aarflot, kalte Hauge «godseier» i sin doktoravhandling!

Forfatter

Hauge var også en av sin tids betydeligste forfattere – i hvert fall hva opplag og utbredelse angår. Ikke bare omfatter hans forfatterskap mange ulike typer skrifter – prekensamling, andaktsbok, pamflett, brev, reisebeskrivelse med sosialantropologiske observasjoner, selvbiografi og sogar en kirkehistorie. Men Hauge var også sin tids bestselgende forfatter i Norge. Bare i årene før han ble fengslet i 1804, nådde hans skrifter et opplag på 200.000 – og det i en befolkning som på den tid var på under 1.000.000!

Hauge-seminarer

  • En tverrfaglig gruppe ved Høgskolen i Østfold har satt seg fore å arrangere åpne Hauge-seminarer på Litteraturhuset i Fredrikstad fem år på rad.
  • Det første seminaret gikk av stabelen under Forskningsdagene i fjor; nummer to i rekken finner sted onsdag 28.september. Da er det Hauges samfunnskritikk og de lange linjer i den omfattende virkningshistorien som står i sentrum med foredrag av henholdsvis Arve Negaard og Hans Petter Hermansen.
  • Trond Engers hjemmeside: http://www.fag.hiof.no/~te/  

Da han i 1800 var i København for å få trykket nye manuskripter og nye opplag av tidligere utgitte skrifter, holdt han hele fem boktrykkerier beskjeftiget på én gang,

…hvoraf det ene gik næsten stedse i 4 Maaneder for min Regning…

Og da det så ut til å bli papirmangel, hvorfor ikke anlegge egen papirfabrikk? Som tenkt, så gjort. I København hadde han besiktiget flere papirmøller, og da han kom hjem, anla han en papirfabrikk på Eiker ved Drammen.

Hans lesning må ha vært betydelig. I en av sine bøker henviser han til Voltaire og kommenterer utviklingen efter revolusjonen i Frankrike. Likeledes hadde han lesning og begavelse – og troserfaring – nok til å kunne hamle opp også med dem som kom med teologisk embedseksamen fra København. Selv ikke når biskopen i Trondhjem førhører ham, blir han svar skyldig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken