Takk til alle som bidro til Hauge-musikalen

Godt teater:  Erik Wenberg Jacobsen fikk utmerket kritikk for sin fremstilling av Hans Nielsen Hauge i musikalen. Cecilie Agnalt er i dette innlegget begeistret for stykket.

Godt teater: Erik Wenberg Jacobsen fikk utmerket kritikk for sin fremstilling av Hans Nielsen Hauge i musikalen. Cecilie Agnalt er i dette innlegget begeistret for stykket. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det har vært en stor glede for Arbeiderbevegelsens kulturnettverk å støtte forestillingen om Hans Nielsen Hauge. Nå må vi jobbe mot 2021 og markere storstilt 250-årsjubileum for Hauges fødsel, skriver Cecilie Agnalt.

DEL

Leserbrev 

Takk spesielt til: Hans-Petter Thøgersen, Svein Gundersen og Ole-Hermann Gudim Lundberg som gjorde denne musikalen mulig. I tillegg til referansegruppa, frivilligheten og alle dere som sto på scenen og ga oss et unikt innblikk i vår historie.

Det var et stolt Østfold som fikk oppleve «Haugemusikalen» på Tøihusplassen i Gamlebyen i Fredrikstad. Alle billettene ble utsolgt, og anmeldelsene var overveldende.

Hans Nielsen Hauge fra Rolvsøy er mannen som tidlig forandret Norge. Han evnet å begeistre, hadde troen i sitt hjerte, og gikk ikke på akkord med seg selv.

Norges største gründer. Hans Nielsen Hauge er Innovasjon Norge, før selve begrepet ble oppfunnet. «La ikke skillingen ligge på bunnen av kista. Hvilken nytte har den da for samfunnet?» spurte Hauge. Han gikk rundt i hele Norges land. Strikket mens han gikk, produserte mens han tenkte. Etablerte bedrifter, etablerte mot og troen på en bedre fremtid. Han klarte å løfte vanlige folk ved å etablere nettopp arbeid og industri.

Kvinner kom ut i arbeid, og barn ble sett på en helt ny måte. Da Hans Nielsen Hauge i 1802 etablerte sitt religiøse og økonomiske nettverk, utpekte han 31 regionale forstandere, hvorav seks kvinner. Det er verdt å merke seg. Han var altså tidlig ute i kampen for et likestilt samfunn!

Hauge løftet vanlige folk inn til Grunnloven, og 1814.

Haugianere ble en bevegelse som selv ikke myndighetene klarte å stoppe. Han engasjerte og skapte mening. Husmøte fikk en helt ny betydning, og han utfordret det etablerte. Han måtte betale en høy pris for sitt virke. Fengsel, og dårlig helse. Hauge løftet vanlige folk inn til Grunnloven, og 1814.

Arbeiderbevegelsens kulturnettverk i Østfold stimulerer prosjekter som ivaretar arbeiderbevegelsens kulturarv, historie og fremtidsperspektiv. Det har vært en stor glede for Arbeiderbevegelsens kulturnettverk å støtte forestillingen om Østfold-mannen Hans Nielsen Hauge.

Nå må vi jobbe mot 2021 og markere storstilt 250-årsjubileum for Hauges fødsel. Det er verdt å feire!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags