Håndvask på små barn så tårene triller

Resultat av håndvask.  – Hva med å gi dem noe å vaske med som ikke tørker ut pluss litt «enkel spenol» å smøre med etterpå for ikke å strippe hele beskyttelseslaget?

Resultat av håndvask. – Hva med å gi dem noe å vaske med som ikke tørker ut pluss litt «enkel spenol» å smøre med etterpå for ikke å strippe hele beskyttelseslaget? Foto:

Av

– Min sønn går i 1. klasse og der vaskes det til tårene triller og huden sprekker. Eksemen og hudirritasjonen blomstrer! skriver Sylvia Iversen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I det daglige er nok håndvask det mest effektive tiltak mot bakterier og virus for hvert enkelt menneske. Hva angår «influensa», så smitter den også gjennom lufta ved hosting og nysing, men størstedelen av smitten skjer likevel gjennom hendene.

Det finnes selvsagt grenser for hvor effektivt håndvask er, for eksempel i influensasammenheng. Det følger ingen garanti mot smitte med vaskingen, heller ikke med influensavaksinen, som gir 70–90 prosents beskyttelse hos friske personer under 65 år.

Min sønn går i 1. klasse og der vaskes det til tårene triller og huden sprekker. Eksemen og hudirritasjonen blomstrer! Hva med å gi dem noe å vaske med som ikke tørker ut pluss litt «enkel spenol» å smøre med etterpå for ikke å strippe hele beskyttelseslaget?

Med hudbarrière menes hornlaget, som er det øverste laget av overhuden, og den hydrolipide hinnen som dekker overhuden. Når den hydrolipide hinnen påvirkes av mangel på for eksempel fuktighet eller lipider, fungerer den ikke lenger som en fysisk barrière. Den blir dermed mer mottagelig for allergener. Er dette noe å oppnå? Ikke i hele tatt...

Ordet eksem betyr «koke over». Eksem er et samlebegrep som brukes om flere hudplager, som for eksempel rødhet, hevelse, tørrhet, kløe, flassing og blemmer. Eksem innebærer at huden er betent. Den er ofte også tørr og skjør og har derfor en nedsatt evne til å beskytte mot ytre påvirkning som mikroorganismer og kjemikalier. Eksem begynner ofte å klø, men hvis man klør seg, spres betennelsen og utslettene forverres.

Når huden ofte kommer i kontakt med irriterende stoffer, for eksempel sterke rengjøringsmidler, eller om man vasker seg for ofte med såpe og vann, kan den reagere med å bli tørr og sprukken. Hudens naturlige beskyttelse brytes ned, og det kan oppstå ikke-allergisk kontakteksem, også kalt irritasjonseksem.

Kort sagt – huden har mange funksjoner. Den regulerer bla kroppstemperaturen og beskytter kroppen mot ytre påvirkning, som UV-stråling, uttørking, kjemikalier og andre skadelige stoffer, og mot angrep fra mikroorganismer (for eksempel bakterier og virus). Dvs. overvasking med for sterke midler til barn stripper huden og gjør den MER mottagelig, noe vi absolutt burde tenke på i disse tider.

Jeg er ikke hysterisk, og ei vil jeg kritisere hygienetiltak i 1. klasse og barneskole. Det jeg ønsker er at man kan endre litt på HVA man vasker med og ev. smøre litt for å beholde hudbarrièren intakt. Selv er jeg hud- og fotterapeut (helsepersonell i bunn), så dette er noe som bekymrer meg når jeg ser hendene til min sønn som gråter for at det svir!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.