Mange har sikkert ikke gjort unna julehandelen ennå. Er de som meg, går de rundt med gavelister i hodet mens de gjør unna andre gjøremål i førjulsstria. I år må vi handle lokalt.

Folk i Fredrikstad er heldige. De har Gamle Fredrikstad, som er en perle. Der er det fint året rundt, men det er ekstra stemningsfullt nå i desember. Der er det ekstra god julestemning med trange gater, brosten og et flott juletre. Fredrikstad sentrum har både de store kjente kjedene og de mindre lokale nisjebutikkene. Når variasjon er viktig, er Fredrikstad sentrum riktig.

Vi handler for rundt 11.000 kroner i desember i år. Fire av ti kroner legges igjen i dagligvarebutikkene. Jeg slår et slag for den lokale handelen. Mange handler mat og julegaver på nett, jeg også. Det er selvsagt helt greit, men det som ikke er greit, er unfair konkurranse med utenlandske nettbutikker. De lokale butikkene selger varene med moms, mens nettbutikker i utlandet selger varer til de samme kundene uten moms. Da taper de lokale butikkene. Derfor har NHO vært opptatt av å avvikle ordningen med at alle kan kjøpe varer fra utlandet uten moms for opptil 350 kroner.

 

 

Nordmenn brukte 40 milliarder kroner på varer og tjenester kjøpt over internett i utlandet i fjor. De aller fleste varekjøpene kostet under 350 kroner. Budsjettforliket med KrF gjør at 350-kronersgrensen for netthandel, som lenge har plaget varehandelen og deler av norsk produksjon, vil forsvinne. Det er bra.

Grensehandelen er litt sånn som netthandel: Jeg som forbruker kan kjøpe sminke billigere på nett i utlandet, men det rammer det lokale parfymeriet som går glipp av en handel. Innbyggerne i Østfold, ja også andre i grensenære fylker, nyter godt av å kjøpe billig mat, brus og godteri i Sverige. For butikkene og arbeidsplassene våre i nærmiljøet er dette utfordrende. Når økningen i brusavgiftene ikke reverseres, vil grensehandelen fortsatt ramme norske arbeidsplasser. NHO jobber for at vi skal ha like skatter og avgifter og tilpasse oss internasjonalt nivå.

Det er flere ting i budsjettforliket mellom Regjeringen og Kristelig Folkeparti som er gode nyheter for bedriftene. Selskapsskatten kuttes neste år slik at vi nærmer oss nivået i Norden. Med økt rabatt for arbeidende kapital i formuesskatten blir det også lettere for norske eiere å satse i bedriftene sine.

Politisk har det vært en turbulent høst, det har vært krevende både for politikere og bedrifter. Vårt nyttårsønske er forutsigbarhet og like konkurransevilkår. Får vi det, vil bedriftene leve godt, og det kan skapes flere nye arbeidsplasser i Fredrikstad og resten av Østfold. Men før det er det juleferie. Jeg ønsker alle Fredrikstad Blads lesere en god jul og et godt nytt år.

 

Les også

FB mener: Glad i Fredrikstad? Da bør du droppe å julehandle på nett i år.