Urin er verdens beste gjødsel, gratis og miljøvennlig

– Etter at grønnsaker og bær er høstet inn, passer det fint å gjødsle med gullvann.  Ja, vi kaller det gullvann, skriver Mariann Hovda.

– Etter at grønnsaker og bær er høstet inn, passer det fint å gjødsle med gullvann. Ja, vi kaller det gullvann, skriver Mariann Hovda. Foto:

Av

– Jeg gjemmer meg bak huset når jeg sitter på min lille svarte murerbøtte. Jeg gir bare mitt lille bidrag til å redde jordas matproduksjon. Hva er det som er så skamfullt ved det?

DEL

Leserbrev

Urin inneholder nitrogen, kalium og fosfor. Kunstgjødsel inneholder nitrogen, kalium og fosfor. Fikk du med deg at det var det samme? Urin er steril. Hvis den tynnes ut med vann, lukter den ingen ting. Urin kan erstatte kunstgjødsel. Jeg bruker den ikke på salaten, og ikke i nærheten av det vi skal spise, men etter at salaten er plukket inn og etter at jordbærene er høstet, passer det fint å gjødsle med gullvannet mitt. Ja, vi kaller det gullvann. Urin er gull verd. Det er faktisk mer verd enn gull, for hva skal du med gull hvis du er sulten og du trenger å få dyrket noe å spise?

Produksjon av kunstgjødsel er ikke bærekraftig. Jordens fosfor-kilder er tomme om 50 år. Nitrogenproduksjon forbruker enorme mengder olje. Olja varer ikke evig. Hva skal våre barnebarn og oldebarn gjødsle jorda med? Kunstgjødsel er ikke en del av fremtidens sirkulærøkonomi.

Heldigvis er vår kropp utstyrt med kildesortering. Det går greit å bruke det ene uten å bruke det andre, for å si det sånn.

Jeg har vært gjest på en gård på Jæren. Der har de et kurslokale som de leier ut, og de har funnet ut at de vil utnytte gjestenes urin. Derfor har de laget en do som gjør at urin og avføring separeres. Urinen havner i en diger tank og det andre i en dunk à la snurredassen. Når kurset er vel og vakkert overstått, tar bonden vanntanken på traktoren sin og gjødsler jordene sine. Den bonden der er antagelig forut for sin tid. Det kan godt hende at lignende løsninger som dette blir vanlig i fremtiden.

Avføring er ikke så fullt så greit å bruke. Den kan inneholde smitte og skal etter reglene ikke være i kontakt med jord før det er gått to år. Heldigvis er vår kropp utstyrt med kildesortering. Det går greit å bruke det ene uten å bruke det andre, for å si det sånn.

Jeg gjemmer meg bak huset når jeg sitter på min lille svarte murerbøtte. Jeg er livredd for at naboene skal høre plaskelyden i bøtta og gjenkjenne lyden, og tenke sitt. Hvorfor skamme seg? Jeg gir bare mitt lille bidrag til å redde jordas matproduksjon. Hva er det som er så skamfullt ved det?

Apropos å skamme seg: Kanskje burde vi heller skamme oss over å bruke opp ressursene som våre oldebarn skulle hatt. For det er egentlig ingen skam å tisse på en bøtte og bruke innholdet som gjødsel. Antagelig er jeg bare uvanlig fremsynt.

Mariann Hovda

Leder Hvaler hagelag

Kråkerøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags