Vi trenger bedre oversikt over handel fra utlandet

– Vi er positive til at regjeringen tar grep for å finne omfanget at handelslekkasjen til utlandet.

– Vi er positive til at regjeringen tar grep for å finne omfanget at handelslekkasjen til utlandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Østfold-politikere fra regjeringspartiene støtter forslaget om et grensehandelsbarometer som også gir tall for netthandel: – Det er nødvendig med riktige tall før vi kan lage god politikk på området.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har i dag for lite statistikk om grensekryssende netthandel og hvilke varer nordmenn grensehandler. Regjeringen vil nå vurdere behovet for et årlig grensehandelsbarometer.

Økt netthandel fra utlandet og grensehandel har konsekvenser for verdiskapingen i den norske handelsnæringen, og dermed også for norske arbeidsplasser. Vi mangler imidlertid god statistikk som beskriver utviklingen, og en løsning på dette kan være et handelsbarometer.

En stortingsmelding om handelsnæringen er rett rundt hjørnet og et av tiltakene er altså å se på et årlig grensehandelsbarometer. Statistikken skal også omfatte grensekryssende netthandel av varer og tjenester.

Ifølge SSB grensehandlet nordmenn for rundt 15 milliarder kroner i 2017. Anslagene for verdien av den avgiftsfrie netthandelen varierer fra 2,5 milliarder kroner til 18,4 milliarder kroner i 2017 – det er altså veldig usikkert hvor stor handelslekkasje vi har til utlandet. Med tanke på at handelsnæringen sysselsetter over 380.000 personer i Norge, er det viktig å ha oversikt over hvordan utenlandshandelen påvirker norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser.

Vi er positive til at regjeringen tar grep for å finne omfanget at handelslekkasjen til utlandet. Det er nødvendig med riktige tall før vi kan lage god politikk på området.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken