Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad naturlig knutepunkt for kompetanse på gjenvinning

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad Høyres leder Eiríkur Ingólfsson snakket varmt om gjenvinningsindustrien i Fredrikstad under helgens årsmøte i Høyre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Gjenvinning av materialer er en industri i vekst. Mange bedrifter har planlagt for at produktene skal ha begrenset levetid, teknologiutviklingen fører til at produkter skiftes ut og vi kjenner jo alle eksempel på at politiske beslutninger kan skape nye gjenvinningsprodukter.

Mange av disse produkter bruker sjeldne og kostbare materialer i meget små mengder, som er krevende å gjenvinne. Det er derfor store økonomiske interesser knyttet til gjenvinning og prisene for råvarene stiger år for år.

Materialgjenvinning er komplisert og krever både spesialisert kunnskap og utstyr. Det betyr investeringer i stor skala og stort tilfang av materialer - i tillegg til god infrastruktur, transport og logistikk.

Østfold har i liten grad deltatt i oljeeventyret og fylket trenger flere arbeidsplasser for å erstatte nedgang innen tradisjonell industri. Det grønne skiftet betyr derfor en gyllen mulighet for Østfold til å skape vekst i næringslivet gjennom utvikling av fremtidens energiløsninger, og gjenvinning av materialer.

Det grønne skiftet betyr derfor en gyllen mulighet for Østfold.

Området rundt Borg havn i Fredrikstad er i ferd med å bli et nasjonalt tyngdepunkt for gjenvinning av blant annet metall, glass, plast og ikke minst batterier.

Gjenvinningsbedriftene i Fredrikstad henter sine råvarer fra store deler av Norge og Sør-Sverige. Største delen av produktene eksporteres. Tilgang til havn er viktig og det viser betydningen av at havnen har trygge og gode forbindelser både fra sjø og land. Det er derfor gode nyheter at utbedring av innseilingen og havnebassenget i Borg havn er prioritert i nasjonal transportplan. Vi stoler på at dette følges opp i årlige statsbudsjetter.

Høyres program for stortingsvalget fastslår at det er behov for økt kompetanse på nasjonalt nivå om mulighetene som finnes i å utnytte ressursene bedre. Østfold med Fredrikstad i spissen er et naturlig knutepunkt for en slik kompetanseutvikling. Næringslivet, kommuner og kunnskapsmiljøene er godt i gang.

Vi ønsker initiativ for økt kompetanse innen ressursutnyttelse velkommen til Østfold og Fredrikstad.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.