Gå til sidens hovedinnhold

Der FFK gikk foran: Ut av rus gjennom fotball

Artikkelen er over 3 år gammel

– Gatelagene er en trygg og rusfri møteplass hvor mestring står sentralt. Vi gleder oss over positive resultater i sammen med våre gode samarbeidspartnere, fremholder Orkla Foods og Fotballstiftelsen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden Fredrikstad Fotballklubb i 2011, som første toppklubb, etablerte gatelaget har Fotballstiftelsen, Helse- og Omsorgsdepartementet, NAV og Orkla løftet mange rusavhengige ut av helvetet og inn i en meningsfull hverdag. I dag er det totalt 15 gatelag med ca 250 utøvere. Målet for 2017 er fire til seks flere gatelag.

I tillegg til spillerne involverer satsingen støtteapparat, frivillige og mange nedlagte arbeidstimer fra alle samarbeidspartnerne. De sterke historiene er mange. Fra byer som Bergen og Fredrikstad meldes det om flere som nå igjen har kontakt med familie og venner, og er i arbeid etter mange år på gata.

Gatelagene i Fotballstiftelsen driver et lavterskeltilbud for rusavhengige på dagtid. Dette gjøres gjennom fotballaktivitet. Dette er en ideell og livsnøytral stiftelse som leder og gir støtte til klubbenes gatelag. Sammen med samarbeidspartnerne bidras det til færre timer rus og bedre fysisk og psykisk helse. Gatelagene er en trygg og rusfri møteplass hvor mestring står sentralt. Fotballstiftelsens mål er å skape en bedre hverdag for utøverne, både kvinner og menn.

Hver uke har gatelagene treninger og jevnlig er det også kamper og turneringer. I forkant av hver trening og kamp samles spillerne til et felles måltid og sosialt samvær. Et problem for mange av spillerne er dårlig helse på grunn av mange års narkotisk avhengighet kombinert med alkohol og et mangelfullt kosthold. Den fysiske prestasjonen kan derfor være dårlig. Derfor bidrar Orkla med god og næringsrik mat til alle måltider som gatelagene inntar i fellesskap.

Når spillere etter en tids deltagelse er klare, det vil si møter stabilt på treninger og har vist seg rusfri over tid, blir han/hun tilbudt arbeidstrening gjennom klubbene. Arbeidstreningen begynner gjerne i klubben for så å fortsette hos klubbens samarbeidspartnere. Vi gleder oss over positive resultater i sammen med våre gode samarbeidspartnere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.