Økt eiendomsskatt det eneste som vil monne for gang- og sykkelvei

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Kim-Erik Ballovarre skal ha ros for å forklare kostnadsbildet og finansieringsmulighetene, og samtidig ta sjansen på et kontroversielt innspill om en mulig fire års «dugnad». Økt eiendomsskatt er det eneste som vil monne, skriver Paul Henriksen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Det jeg sikter til er varaordfører Kim-Erik Ballovarre (H) som i et leserinnlegg 25. august stiller spørsmålet om vi som fastboende og hytteeiere er villige til å ta en fire års dugnad for å få på plass en lenge etterlengtet gang- og sykkelvei langs FV 108 frem til Rød på Asmaløy.

Det er mange politikere, undertegnede blant dem, som opp gjennom årene har jobbet for å få på plass en gang- og sykkelvei som videreføring av traseen på Kråkerøy. Så langt har det ikke vært mulig å se dette realisert. Imidlertid, med et planforslag snart vedtatt, og en mulighet for å få et kabelstrekk lagt i bakken kombinert med en gang- og sykkelvei, så er vi kommet et godt stykke videre på et prosjekt som både handler om trafikksikkerhet, folkehelse og friluftsliv/turisme.

Det som imidlertid er Ballovarres klare budskap både til fastboende og hytteeiere, er at dette er så vidt kostbart (rundt 120 millioner) at det ikke lar seg realisere over kommunens budsjett, ei heller kan vi regne med statens hjelp før undertegnede er rundt 100 år. Det er ingen signaler i nasjonal transportplan per i dag som tilsier at vi får hjelp «utenfra». Det er her Kim-Erik Ballovarre skal ha ros for både å forklare kostnadsbildet og finansieringsmulighetene, og samtidig ta sjansen på et kontroversielt innspill om en mulig fire års «dugnad».

Det som imidlertid vil «forstyrre» bildet og debatten om finansiering av en gang – og sykkelvei på denne måten, er den økonomiske situasjonen Hvaler kommune nå står foran, knyttet både til en nødvendig utbygging av eldreomsorgen og renovering av nedslitte skoler. Situasjonen er nemlig den at også her må politikerne hente inn friske midler om vi skal opprettholde dagens nivå på velferdstjenestene.

Økt eiendomsskatt synes å være det eneste mulige finansieringsalternativet som vil monne. Det har selv Hvalers ordfører Eivind Borge (Frp) akseptert som en nødvendighet selv om han samtidig kommer med kjente og rimelig innholdsløse alternative løsninger om å «jobbe mer effektivt» og «stimulere næringslivet» – jf. intervju i Aftenposten 24.08.

Dette bildet til tross, Ballovarres innspill til debatten om finansiering av gang- og sykkelvei skal så visst ikke avvises. Det er modig og bærer i seg en politisk utfordring å legge frem kontroversielle alternativer, ikke minst de som berører den enkeltes private økonomi som i dette tilfellet. 

Kim-Erik Ballovarre ønsker tilbakemeldinger på sitt innspill. Fra vår familie kan jeg i alle fall si at vi ønsker initiativet velkommen og blir gjerne med på en diskusjon om mulige modeller for innbyggerbasert dugnad for en gang og sykkelvei gjerne helt til tunnelen. Dette selv om privatøkonomien for en periode må «lide» noe. I egen tid som politiker på Hvaler gjorde vi forsøk på å utvide bompengeperioden for å finansiere dette prosjektet. Dette lyktes vi imidlertid ikke med. Da er det politisk helt legitimt å lufte andre alternativer om de er aldri så utfordrende.

Paul Henriksen

Innbygger på Spjærøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken