Er vi villig til å øke eiendomsskatten for å få til en gang- og sykkelvei?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kim-Erik Ballovarre, Høyre, stiller det kontroversielle spørsmålet: Er Hvaler-folk med på et spleiselag for gang- og sykkelvei langs FV 108? Med en dobling av satsen vil prosjektet være nedbetalt på under fire år.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Kommunestyret i Hvaler kommune kommer ganske sikker til å vedta at planforslaget for gang- og sykkelvei Puttesund - Asmaløy (Åsebu) blir lagt ut for offentlig ettersyn i løpet av de neste ukene. Kommunen har da kommet ett steg nærmere en realisering av en etterlengtet gang- og sykkelvei langs FV 108. Gang- og sykkelveien strekker seg i en strekning på 9,8 kilometer hvorav ca 0,9 kilometer er i Fredrikstad kommune, det legges også opp til at en ny strømkabel fra Kråkerøy til Rød på Asmaløy skal kunne legges i den planlagte gang- og sykkeltraseen.

Dette er for meg som lokalpolitiker et stort steg i riktig retning, gang- og sykkelvei langs FV 108 er faktisk det som fikk meg til å gå inn i lokalpolitikken på Hvaler for over ti år siden, nå har vi faktisk plan for hvor denne skal gå og en god konsekvensutredning. Det er sjeldent at vi opplever en så stor enighet i blant politikere på Hvaler som når det snakkes om viktigheten av trafikksikkerhet langs FV 108, det er faktisk slik at samtlige partier har nevnt dette i sine respektive partiprogram.

Men, det jo alltid et «men». En utbygning av traseen har en rimelig stor kostnad. Det er jo på det rene at en gang- og sykkelvei langs en fylkesvei faktisk er fylket sitt ansvar, men når man leser Regional transport-plan så ser det ut til at en slik trasé ikke er i fylkestingets planer de neste 20-30 årene. Riktignok bygges det en ny gang- og sykkelvei på Kirkeøy, men det er ingen konkrete planer for de vestre øyene. Dersom Hvaler da ønsker en gang- og sykkelvei, må dette bekostes av kommunen selv, i beste fall som en forskuddsordning der fylkeskommunen kan betale tilbake innvesteringene når de eventuelle har en realiserings/innvestering-plan klar for prosjektet. For kostnaden er formidabel, ca 120 millioner er dette stipulert til, da får vi også høyspentkabelen i bakken.

Hvaler kommune har, sånn økonomien er i dag, ikke råd til en slik investering, lånerammen er allerede en av de høyeste i landet og vi står overfor også andre viktige investeringer som skole og eldreomsorg. Spørsmålet som jeg som lokalpolitiker da ønsker å spørre innbyggerene på Hvaler, er vi villig til å øke eiendomsskatten for å få til en gang- og sykkelvei langs FV 108? Vi snakker da om en økning av dagens to promille til fire promille, dette vil gi kommunen ca 35 millioner kroner i året og en gang- og sykkelvei ville da vært nedbetalt på under fire år.

Dette er en problemstilling som ikke er lett for en lokalpolitiker som i utgangspunktet er imot eiendomsskatt, men når det gjelder å få realisert en så viktig prosjekt, mener jeg at vi bør ta debatten. Det haster også med en beslutning, for høyspentkabelen skal snart graves ned i bakken og da må Hvaler kommune ha en beslutning klar. Så er det klart at dette kanskje gagber innbyggerne på de vestre øyene mer enn de som bor på de østre, men sier vi ja, så må bolig og hytteeierne på Hvaler bli med på spleiselaget.

Ønsker vi det?

Kim-Erik Ballovarre

Lokalpolitiker, Hvaler

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.