Gamlebyen – der estetikken trumfer barns trafikksikkerhet

Vanskelig å være bilist i Gamlebyen: – Mange spør seg nok om de har kjørt rett inn i en gågate - og hvor i all verden er parkeringsplassen? Arkivfoto: Thor-Arild Hansen

Vanskelig å være bilist i Gamlebyen: – Mange spør seg nok om de har kjørt rett inn i en gågate - og hvor i all verden er parkeringsplassen? Arkivfoto: Thor-Arild Hansen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er bestemt at det kan kjøres bil her. Samtidig skal det skiltes, men ikke skiltes tilstrekkelig – av estetiske hensyn. Dette skaper farlige situasjoner, er Morten Stenseng Gulbrandsens rapport fra Gamlebyen.

DEL

Leserbrev

Folk som er bekymret
for trafikken der de bor tar gjerne kontakt med lokalavisen. Varsler av denne typen er helt nødvendig for alle som jobber med trafikksikkerhet. Da jeg ga ut en liten avis i Gamlebyen for noen år tilbake handlet de fleste lesertips om trafikk.

Mange ønsket bilfrie gater, og enda flere klaget på mangelfull skilting og smått med parkeringsplasser.

Nå har jeg selv tatt trafikkvarslerens rolle. Jeg har skrevet e-post, ringt myndighetspersoner og snakket med lokalavisen. Det handler om barns trafikksikkerhet, noe jeg i min naivitet trodde var førsteprioritet for veimyndigheter på alle styringsnivåer. Fredrikstad ble for kort tid siden kåret til Årets trafikksikkerhetskommune, men har juryen vært i Gamlebyen? Jeg tviler.

Innkjøring forbudt-skilter skal synes – ikke være til pynt.

For i Gamlebyen går estetikken utrolig nok foran trafikksikkerheten. Det er bestemt at det kan kjøres bil her. Samtidig skal det skiltes, men ikke skiltes tilstrekkelig – av estetiske hensyn. Dette skaper farlige situasjoner.

Det ferdes nemlig mange barn i Gamlebyen. De bor her, de leker, de går og sykler på brostensgatene på vei til skolen. I månedene før og etter skolestart kan det være flere hundre elever på besøk hver uke. Mange på sykkel. I tillegg kommer alle barnefamilier som er på besøk i helgene. Alle som kjører bil i Gamlebyen må være ekstra oppmerksom på dette.

Jeg har to enkle forslag:

1. At Gamlebyen er 30-sone må markeres tydeligere enn tilfellet er i dag, og suppleres med skilter som opplyser at det ferdes barn her. «Kjør forsiktig – barn leker». Det er noe de fleste bilister får med seg.

2. Så lenge det er bestemt at visse gater i Gamlebyen skal være enveiskjørte, må dagens miniskilter fjernes og erstattes av forbudsskilter i normal størrelse.

For hver dag i sommerhalvåret kommer folk kjørende inn til turistattraksjonen Gamlebyen for aller første gang. Til bilførernes forsvar er det ikke bare enkelt. Det kan være trangt, med kafébord på fortauskanten, folk i gatene og biler mot. Mange spør seg nok om de har kjørt rett inn i en gågate – og hvor i all verden er parkeringsplassen? Dessverre er det også altfor mange som kjører mot enveiskjøring.

De fleste gjør ikke dette med viten og vilje, men fordi de overser det bitte lille forbudsskiltet. Og rundt svingen kan det komme en skoleklasse på sykkeltur – rett imot. Hvis det først skal skiltes i Gamlebyen, må det gjøres skikkelig. Innkjøring forbudt-skilter skal synes – ikke være til pynt.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags