Gå til sidens hovedinnhold

Urolig for sikkerhet ved flere festivaler

Artikkelen er over 4 år gammel

Helge Hammeren, prosjektleder for «Kongen kommer», har lest om sikkerhetstiltak under Månefestivalen, og undres over at «Kongen kommer» ikke fikk strengere pålegg om sikkerhetstiltak.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha lest innlegget fra Egil Syversen vedr. dette undres jeg en veldig god del.

Det arrangeres flere festivaler gjennom året i Gamlebyen. Jeg, og sikkert flere en meg, har vel mange tanker rundt dette med sikkerhet gjennom «egen festival». Vi ser selv at det varierer med antall besøkende fra gang til gang også på grunn av været. Det man da undres over er hvor man skal legge terskelen for å ha ivaretatt sikkerheten til de besøkende og om en enkelt frivillig forening er den rette til å vurdere dette og på hvilket tidspunkt.

Jeg var prosjektleder for spillet Kongen kommer 1704 siste helg i mai (27/5). Dette ansvar har jeg også hatt tidligere år. Tambourafdelingen (KFT) har gjennomført dette spillet nå 19 ganger i deres 20 årige historie. I år var det byjubileum, Fredrikstad 450 år og selvfølgelig prøver man å bidra med et godt opplegg og bra presentasjon for publikum, deltagere, Gamlebyen og for å gjøre byen vår stolte av KFT og deres samarbeids partnere.

Været var helt topp og det ble kaos inn til byen både for fotgjengere og biler. Fergene ble maks utnyttet slik at det måtte settes inn ekstra mannskap og vakter for å «handle køene». Det ble bekreftet at publikum sto to timer i kø ved fergeleiet for å komme over til Gamlebyen. Spillet Kongen kommer ble gjennomført med brask og bram til alles glede. Det antydes at det var mellom 20 og 25 tusen som kom innom gamlebyen denne lørdagen. På en dag!

Det ble en helt spesiell opplevelse for alle, men når jeg leser Egil Syversens innlegg blir jeg på vegne av mange frivillige foreninger noe urolig om temaet sikkerhet. KFT sperret av område rundt Bastion 5 og nedkjøringen til «Kongebrygga» for kjøretøy i samarbeid med kommunen, Borg havn og trafikketaten og det fungerte utmerket. Publikum kunne gå fritt rundt i hele Gamlebyen.

Er det slik nå at myndighetene mener situasjonen har endret seg så mye at ekstra tiltak er nødvendig, er det vel rett å tydeliggjøre dette for flere enn én aktør i Gamlebyen av sikkerhetshensyn. KFT hadde beskjedent med markedsføringsmidler, men det ble benyttet de kontaktene vi hadde og sosiale medier så godt vi kunne. Resultatet ble kjempebra. Hva om de også hadde hatt mer ressurser vedrørende dette, hva da?

Går man noe langt nå, eller? 

Kommentarer til denne saken