Gå til sidens hovedinnhold

Dialog eller fortsatt krig om parkering i Gamlebyen?

Artikkelen er over 4 år gammel

Egil Syversen foreslår å anlegge parkeringsplasser i Heibergsgate for å dempe presset på Gamlebyen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For ca. ett år siden inviterte kommunen til et møte om utviklingen i Gamlebyen. Dette så flere av oss på med stor interesse siden dette var vår sosiale arena. Det hadde vært stille lenge rundt den annonserte Gamleby planen. Vi hadde lurt på hvorfor det hele tok så lang tid. Vi hadde hørt at det hadde vært sykdom i bildet. Noen mente at bestillingen til kommunen ble forandret underveis. Hva slags plan skulle utarbeides nå da? spurte noen. Var det en reguleringsplan - eller het det noe annet nå?

Det kom mye folk. Orienteringsmøtet var i gang. Svært mange satt i panelet. Det ble brukt mye tid på å fortelle om status. Møtet var i stor grad informativt. Alle paneldeltagerne fikk slippe til. Mange i salen pustet lettet ut.

Så kom den delen av møtet hvor tilhørerne kunne stille spørsmål.  Det hele tok en annen vending en jeg hadde forestilt meg. Det jeg satt igjen med av inntrykk den gang og når jeg tenker på det i ettertid, var at de mest kraftfulle innleggene og de store spørsmålene var knyttet til trafikk- og parkeringsproblematikken. Der ble det uttrykt virkelig mye frustrasjon.

Jeg fikk et ganske klart bilde av at her hadde det blitt vedtatt parkeringsregler uten noen god dialog mellom kommunen, beboere og næringslivet. «Er det rart det blir krig i verden» var det en bak meg som sa. Det var tydelig flere en meg som undret seg over temperaturen i dette temaet.  Her er det snakk om vi og de andre, tenkte jeg. Dette blir det ikke gode dialoger av.

Parkeringsutfordringene i  Gamlebyen er ikke noe nytt fenomen. Men det som er ille, er at dialogen ikke blir bedre. Eller mer presist. Den har uteblitt. Litt gammeldags militært liksom. «Den som ikke følger ordre eller finner frem til de regler som gjelder, blir…….! Satt i gapestokken?»

Vel. Det ble ikke sagt, men føltes slik. Vi lever jo i moderne tid. De som parkerer feil får bot! Beboerne fikk jo også en ørefik for ikke lenge siden for ikke å ha betalt årsavgiften for parkering til rett tid. Kommunen hadde endret rutiner, men glemt å fortelle det til noen, etter hva jeg leste i avisene.

Når slike problemer oppstår, er det noe som ikke fungerer. Det er jo ikke mange som bor i Gamlebyen. Miljøet er ikke større enn at det skulle være mulig å diskutere seg frem til kortsiktige og langsiktige løsninger. Det er som om fellesforståelsen mangler. Noen må snakke med hverandre. Klarer de ikke å finne ut av dette  selv, må det søkes hjelp fra folk som kan slike prosesser.

En midlertidig løsning finnes!

Vil du bevare en gammel by i en moderne tid med biltrafikk, må det lages løsninger som gjør hverdagen levelig. Vi ser det klart i helger og når større arrangementer finner sted. I alle fall er det krise når det er arrangementer både i Gamlebyen og Kongstenhallen.

Ideelt sett burde det ikke stå biler i gatene i Gamlebyen, men det finnes, som sagt, ikke alternativer. NRK løste det med parkeringskjeller, men ellers? Et nedgravet parkeringsanlegg har blitt diskutert, men det koster selvsagt penger. Med stor fare for at jeg ryker uklar med Kongsten-beboerne ser jeg en løsning.

Etter at Heibergsgate ble stengt for tyngre kjøretøyer, burde gatestrekningen fra Torsnesveien og avkjøringen til Vaterland bygges om. Gateløpet kan innsnevres og parkering opparbeides på begge sider. Dette vil kunne gi flere hundre parkeringsplasser. Dette vil bedre situasjonen vesentlig for både Kongsten hallen og Gamlebyen. Parkeringsinntektene vil kunne delfinansiere opprustingsplanene - og senere et bedre parkeringsanlegg for beboerne i Gamlebyen.

Les også

Klart nei til turistavgift i Gamlebyen

 

Kommentarer til denne saken