Gamlebyen er en fantastisk perle og i disse varme sommerdager fremstår den jo på sitt flotteste. Gamle bygg fra 1600-tallet til «nyere» bygg fra 17–1800 tallet med vakre rosebusker i full blomst. Brostensgater, uteservering i idylliske bakgårder, frimarked, kunstutstillinger, konserter og festivaler. Masse turister og besøkende fra inn- og utland. Så mye vakkert og så mye fint. Vi i Fredrikstad er veldig stolte av Gamlebyen.

Men det er et skår i gleden. Noe som gjør at man blir litt flau på byens vegne. Det er ikke Fredrikstad kommune sin feil, men det vet kanskje ikke alle. Vi snakker om vedlikeholdet. Fredriksstad Blad har skrevet om dette før, ikke minst om det pinlige rundt kanonene som står plassert på råttent treverk og kan rase sammen når som helst. Jeg måtte gi min sønn på sju år klar beskjed om å ikke klatre på en av disse, da han var på full fart bort til en slik kanon med et hjul på snei. Nok om kanoner.

Når jeg selv reagerer og blir flau på byens vegne, så tenker jeg at det sikkert er flere enn meg.

Fra 1991–1994 ble festningsverkene restaurert for gigantiske summer bevilget av det offentlige. Gangveiene rundt vollene fikk flotte kantstener. Brosten ble lagt der krakkene skulle stå. Alt skulle «strammes opp» og settes skikkelig i stand. Det ble så vellykket og vakkert. Hvordan ser det ut i dag?

I lange strekninger er kantstenene totalt gjengrodd og usynlige. Ugress har vokst så langt inn på gangveiene at man knapt kan gå to personer i bredden uten å tråkke utenfor veien. En ting er sløsingen, hva kostet disse slipte gjengrodde stenene? Hva kostet det å legge dem? Vi som selv sysler med egne hus og hager får raskt hakeslipp når vi undersøker pris på noen meter kantsten hjemme.

Her snakker vi om kilometer med slipt naturstein. Hva var planen når det gjaldt fremtidig vedlikehold? Var det noen plan i det hele tatt? En annen ting er hvilket inntrykk dette gir til de besøkende. Er dette god reklame for byen vår? Man håper at alt det andre fine med Gamlebyen imponerer såpass mye at slike ting ikke blir lagt merke til, men når jeg selv reagerer og blir flau på byens vegne, så tenker jeg at det sikkert er flere enn meg.

Jeg vet at det ikke er Fredrikstad kommune som har ansvaret for vedlikeholdet. Det er vel Forsvarsbygg som sikkert er avhengig av bevilgninger. Men er det ikke mulig å få til et samarbeid med kommunen eller kanskje NAV? Fjerne ugress, kan det være så vanskelig å få til? Må det ventes helt til alt er totalt gjengrodd? Ja, jeg vet at det finnes større problemer i verden enn ugress i Gamlebyen. Men skal vi ikke ta vare på det vakre rundt oss?