Gå til sidens hovedinnhold

Zwart og modelljernbanen: Vaffelrøre og andre sidespor

Jonas Jacobsen

Modelljernbaneutøver Gamlebyen Modelljernbanesenter

Kråkerøy/Gamlebyen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jonas Jacobsen, mangeårig medlem av dugnadsinnsatsen på Modelljernbanesenteret, forteller om Harald Zwarts besøk hos dugnadsgjengen på senteret.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har som sikkert mange andre fulgt debatten om «varslersaken» en stund fra sidelinjen. Og satte kaffen i halsen i forrige uke da Jens O. Simensen gikk ut med krass kritikk av forretningsforbindelser mellom Zwart og Børresen. Mitt i min «hjemmearena»; Gamlebyen Modelljernbanesenter. Igjen ser jeg Simensen i dagens debattinnlegg datert 16. november og han referer til følgende:

«For meg blir det et forretningsmessig forhold mellom HZ og AB når arbeidsomfanget er såpass omfattende: «Harald Zwart skal ifølge Johannessen også ha med seg folk fra eget team for å følge opp og hjelpe til underveis med byggearbeidene i den nye delen av senteret.» (Sitat fra Byavisa) HZ skal altså ha med seg egne folk og hjelpe til med å bygge den nye delen.»

  • Se oppslaget i Byavisa og utdrag av teksten under innlegget.

Jeg må som representant for modelljernbanesenteret gi klarhet i denne misforståelsen. Jeg skjønner at det er lett for utenforstående å bruke lokalaviskilder, men disse blir allikevel å regne for andrehåndskilder. Med respekt for journalist og intervjuobjekt, det er lov med feilsiteringer og løse tanker rundt en sak. Uten at dette skal legges som grunnlag for fellende bevis i en debatt.

Jeg føler episoden sporer litt av, så jeg skal forsøke å pense hendelsen inn på riktig endeholdeplass.

Zwart avla oss et besøk på våre ukentlige byggekvelder i slutten av september. Han hadde vært innom oss i helgen, og sett utstillingen og deretter hatt en lengre samtale med undertegnede om ideer og forslag til forbedring på senteret. Vi har til eksempel et arbeidslys som lyser opp anlegget vårt. Modelljernbaneanlegget kan jo på mange måter ligne et filmsett med landskap som scenografi for våre tog.

Kort fortalt, Zwart hadde veldig konkrete forslag til forbedring både med lyssetting og svart(!) maling av lokalene. Han ble deretter invitert til vår byggekveld for å møte resten av mitt byggeteam for å diskutere muligheter for ytterligere forbedring. Som sagt så gjort.

Harald Zwart og dugnadsgjengen i GBMJ fikk idémyldret og kommet frem til fremtidige prosjekter med lokalene. Kvelden ble avrundet med den berømte vaffelplaten. Det er mulig Zwart kommer innom senere for å «følge opp», men det er dugnadsgjengen gjennom åtte år som kommer til å stå for arbeidet. Slik har det alltid vært, og slik kommer det til å fortsette.

Jeg har gjennom åtte år jobbet med Arne og resten av teamet på modelljernbanesenteret. Så man kan jo spørre seg om mitt forretningsmessige forhold til Børresen. Vil konduktøren unnlate å blåse i fløyta? Jeg må skryte av gjengen på 14 som jobber av egen interesse i GBMJ.

Vi, inkludert meg selv, har lagt ned masse tid og energi for å bygge opp senteret til det det er idag, og vi skal fortsette med skinneleggingen inn i fremtiden. Vår belønning er når vi møter vårt publikum, og tanken på at vår hobby kan berike lokalsamfunnet i Fredrikstad og landet ellers. Og vi må også takke publikum for all støtte.

Hos oss legger Børresen bort notatblokka, og tar frem lokomotivførerhatten. Det er viktig å skjelne forskjellen. 

Hvilke forretningsmessige forbindelser Børresen og Zwart må ha i rollene som journalist og filmskaper, må du ikke spørre meg om. Det foregår ihvertfall ikke på modelljernbanen.

Der er vi mest opptatt av er å holde rutetabellen. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.