Bymiljølista om fyrverkeri: Har du lyst har du lov, har du vett lar du være!

– Alle som har sett opp på Fredrikstad-himmelen en nyttårsaften de siste årene vet at vi klarer oss med veldig mye mindre fyrverkeri! skriver Søderberg Jansen.

– Alle som har sett opp på Fredrikstad-himmelen en nyttårsaften de siste årene vet at vi klarer oss med veldig mye mindre fyrverkeri! skriver Søderberg Jansen. Foto:

Av

Bymiljølista ønsker forbud mot fyrverkeri i Fredrikstad, og at det heller skal være en felles markering for hele byen. Det kan tidligst skje neste år, klager Jørgen Søderberg Jansen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Før var det gøy, nå vet vi bedre» skrev Bymiljølista om fyrverkeri for et snaut år siden. I Bystyret ba vi om et lokalt forbud mot privat fyrverkeri og om at vi i stedet kan få til en felles markering for hele byen, slik Sarpsborg har gjort lenge og slik Moss skal gjøre i år.

Vi ville ta opp dette tidlig på året, slik at det var greit med tid til å finne ut av detaljene og for at foreninger og andre som selger fyrverkeri skulle ha tid til å finne andre inntektskilder. Dessverre endte vår interpellasjon bare med at Rådmannen ble bedt om å vurdere saken, og saken kommer ikke tilbake til Bystyret før i 2020, så vi må vente til neste nyttårsaften før vi får lokale forandringer.

Fyrverkeri kan være flott å se på, men de negative sidene har blitt for mange. Øyenskader og andre personskader, branner, livredde dyr og forsøpling – er det slik vi vil feire et nytt år?

Heldigvis er det lov å la være. Vi trenger ikke vente på forbud, vi kan rett og slett la være å kjøpe fyrverkeri, eller i hvert fall kjøpe litt mindre. Alle som har sett opp på Fredrikstad-himmelen en nyttårsaften de siste årene vet at vi klarer oss med veldig mye mindre fyrverkeri! NRK Østfold meldte i romjula at 67 prosent støtter et forbud mot privat fyrverkeri. Hvis alle vi som er i de 67 prosentene lar være å kjøpe fyrverkeri i år, er det en veldig god start!

La oss starte 2020 med færre skader, branner og skremte dyr. Dropp fyrverkeriet i år, men gi gjerne noen kroner til ditt lokale idrettslag eller korps i en romjulsgave i stedet.

På vegne av Bymiljølista ønsker jeg deg en riktig god nyttårsfeiring, og husk: Har du lyst har du lov, har du vett lar du være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken