Derfor ble 3. desember 2018 en merkedag i Fredrikstad

– Universell utforming er viktig. Vi får et bedre nærmiljø og en varig verdi for byen, skriver Hans Omberg. Det er særlig fortauskanter han tenker på. Illustrasjonsbilde.

– Universell utforming er viktig. Vi får et bedre nærmiljø og en varig verdi for byen, skriver Hans Omberg. Det er særlig fortauskanter han tenker på. Illustrasjonsbilde. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hans Omberg oppgir tre selvopplevde grunner til at FNs internasjonale dag for mennesker med funksjonsnedsettelse gir grunn til forventninger for fremtiden.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På denne dagen – FNs internasjonale dag for mennesker med funksjonsnedsettelse – skjedde det tre ting som Fredrikstads befolkning bør merke seg.

1. Inngangen til Rådhuset fikk rampe for rullestoler. Riktignok tok det en uke og tre vaktmestere, men vaktmester Terje fikk den på plass. Slik at jeg kunne kjøre skadefri ut i min rullestol klokken 16.30.

Hva jeg gjorde på rådhuset?

2. Der la jeg frem prosjektet Tilgjengelige Fredrikstad for gruppelederne for de politiske partiene. Første steg på en revolusjonerende endring i byens sentrum er på gang. Nå forventer jeg en engasjert politisk oppfølging når prosjektet har fått sin modning i partiene. Dette er ikke så stort som jernbane gjennom byen, men det er en av de små ting som betyr mye for mange.

Hva det dreier seg om? Fortauskantene, folkens!

Visste du for eksempel at det er 2500 rullestoler i Fredrikstad? Hvor mange er svaksynte, blinde eller har behov for ganghjelpemidler? Altfor mange har utfordringer, og mange føler det diskriminerende.

IKKE RULLESTOL-VENNLIG: Krysset Sjømannsgate-Underhaugsgate i Fredrikstad sentrum illustrerer noe av de grelleste eksempler på hindringer en rullestolbruker møter i bymiljøet, mener Hans Omberg.

IKKE RULLESTOL-VENNLIG: Krysset Sjømannsgate-Underhaugsgate i Fredrikstad sentrum illustrerer noe av de grelleste eksempler på hindringer en rullestolbruker møter i bymiljøet, mener Hans Omberg. Foto:

3. Senere gikk det et fakkeltog fra Rådhuset til Litteraturhuset, arrangert og gjennomført av noen ildsjeler. Stor takk til dem som deltok. Dere så kanskje reportasjen på NRKs distriktssending.

Fredrikstad er en handels- og turistby. Både forretningene i sentrum og byen som turistmagnet, vil tjene på at vi kunne bruke «tilgjengelighet» i vår markedsføring. (Vi er jo en Verdensby!)

Å legge til rette for bedre fremkommelighet, ha fokus på universell utforming er viktig. Vi får et bedre nærmiljø og en varig verdi for byen. Hva det dreier seg om? Fortauskantene, folkens!


Hans Omberg

Gamle Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.