Gå til sidens hovedinnhold

Hjørgunn gård, et viktig tilbud med usikker økonomi

Artikkelen er over 3 år gammel

Østfold Senterparti bruker et besøk ved Hjørgunn gård til å begrunne sitt ønske om at frivilligeorganisasjoner skal slippe moms på varer og tjenester.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På fredag hadde vi gleden av å besøke Hjørgunn gård og behandlingssenter i Fredrikstad. Stedet er et ideelt behandlingssenter med fokus på rehabilitering og terapi gjennom mestring. Hver uke bruker over 300 personer tilbudet ved Hjørgunn. Formålet er å hjelpe mennesker med særskilte behov både av somatisk og psykiatrisk art. Terapiridning er Hjørgunns primæraktivitet, men de driver også skolegård, åpen soning, arbeidsområder for Hjørgunn dagsenter, praksisplasser og barnehagebesøk med mer.

Driftsbudsjettet er på om lag 3,5 millioner kroner og vi er imponert over hva man klarer å få til for denne summen. Aktivitetstilbudet er i stor grad basert på frivillighet, og uten de over 25 frivillige som hver uke stiller opp kunne ikke tilbudet eksistert. Senterpartiet er opptatt av å gi rom til flere slike behandlingstilbud. Dette handler om å forebygge framfor å reparere, og for de 3,5 millioner kronene hvert år sparer samfunnet mange ganger denne summen.

Utfordringen er derimot at inntekstgrunnlaget for Hjørgunn er usikkert. Senterpartiet ønsker at ideelle og frivillige organisasjoner som Norske kvinners sanitetsforening, eier og drifter av Hjørgunn gård skal få momsfritak på kjøp av varer og tjenester. Vi ønsker også at det offentlige skal inngå forpliktende samarbeidsavtaler, slik at Hjørgunn kan få forutsigbarhet i driften.

Kommentarer til denne saken