Gå til sidens hovedinnhold

Når frivillig og rusavhengig møtes over en kopp kaffe skjer det magi

Artikkelen er over 3 år gammel

Jorid Dalsegg Bertelsen priser den samfunnsnyttige frivilligheten på denne dagen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


5. desember er verdens frivillighetsdag – Gratulerer med  dagen!

Alle frivillige fortjener ros og anerkjennelse. Spennet i arbeidsoppgaver og tidsforbruk er naturligvis stort. Noe frivillighet føles kanskje påtvunget, som kioskvakta til idrettslaget eller dugnaden på 17 mai. Men det er også mange frivillige der ut som helt på eget initiativ ønsker å gjøre en forskjell for andre mennesker. I Blå Kors kaller vi dem for tidgivere. Dette er medmennesker som ønsker å gjøre og være en forskjell for andre.

Blå Kors Fredrikstad jobber med mennesker i sårbare livssituasjoner. Mennesker som har en aktiv rusavhengighet, mennesker som er utsatt for vold i nære relasjoner og barnefamilier som er i vanskelige situasjoner. I Fredrikstad driver vi åtte forskjellige virksomheter.

 

Til Fredrikstad; vi trenger alltid flere tidgivere – din viktigste egenskap er å værra dæ sjæl!

 

Frivilligheten representerer mangfoldet i vår befolkning. I din vante rolle er du snekker, pensjonist, psykolog, uføretrygdet, bestemor, en som sliter med vonde knær. Når du gjør en frivillig innsats er du noe i tillegg - et medmenneske med et ekstra sett hender, uavhengig av din bakgrunn. Du har tid til å lytte, du har tid til å drikke en kopp kaffe og du har en stor verdi for de som mottar din tid. Som tidgiver i Blå Kors bidrar du med praktiske ting som å koke kaffe, være med på turer, kjøre fra a til b eller bare prate med folk. Rollen din som tidgiver er viktig og betydningsfull for andre mennesker.

Samtalen mellom tidgiver Kari og rusavhengige Geir er en helt vanlig samtale. De prater om været, sjakk-VM og fastlegen. Kari er uføretrygdet og har sine utfordringer i hverdagen. Rusavhengige Geir har naturligvis også sine utfordringer. Når de møtes over en kopp kaffe skjer det magi. Kari får en meningsfull hverdag fordi hun blir viktig, hun får innsikt i en verden som for henne er veldig fjern, hun bygger kompetanse, og ikke minst; bidrar til at hverdagen til Geir blir litt bedre. Geir snakker for første gang denne dagen med en person om noe annet enn rus, han blir møtt med spørsmål og han blir spurt om hvordan han har det.

 

Les også

De har klart å skaffe 22.000 frivillige

 

En tilsynelatende helt vanlig samtale er noe mye mer. Verdien er enorm, for både Kari og Geir - og for samfunnet. Samfunnet er tjent med at vi bryr oss om hverandre.  Vi trenger alle å føle mestring og egenkraft.

Til Fredrikstad; vi trenger alltid flere tidgivere – din viktigste egenskap er å værra dæ sjæl!

Til politikere og kommunen; fortsett å satse på frivilligheten, den er viktig for så mange mennesker!

Tid er det viktigste vi kan gi til hverandre. Derfor kaller vi alle frivillige i Blå Kors for tidgivere. Vi satser på frivilligheten fordi vi ser at det har en stor verdi for de menneskene vi jobber med og for.

Og til alle der ute som gjør en frivillig innsats – Gratulerer med dagen! Spis kake og vit at din innsats er ubetalelig viktig for andre mennesker.

Alle tidgivere i Blå Kors Fredrikstad samles i kveld til juleavslutning. Tusen takk for deres tid.

 

Les også

Forslag til nyttårsforsett: Påta deg et frivillig verv!

 

 

Les også

Gratulerer med dagen, alle frivillige tidgivere

 

Kommentarer til denne saken