Slipp til de frivillige

Line Henriette Hjemdal.

Line Henriette Hjemdal.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

KrF vil ha en samfunnsutvikling der de ideelle organisasjonene fortsatt skal ha en sentral og voksende rolle, skriver Line Henriette Hjemdal.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Hvordan ville Østfold-samfunnet fungert uten de frivillige og ideelle organisasjonene? «Har ikke tenkt på det», sier noen. «Umulig», sier mange. «Tør vi være med å prøve det ut», tenker du? Dette er så viktig for alle i et lokalsamfunn, at KrF ofte setter saken på den politiske dagsorden.

Regjeringen har fremmet forslag til endringer i lov om offentlige anskaffelser. Loven er viktig for de ideelle organisasjonene som i lang tid har levert tjenester til det offentlige. KrF mener det er viktig at sosiale forhold er kommet inn i formålet med loven.

Ideell sektor bør vokse, og skal ikke fases ut i et samfunn som blir preget av kun offentlige og kommersielle aktører.

KrF vil ha en samfunnsutvikling der de ideelle organisasjonene fortsatt skal ha en sentral og voksende rolle. Alt skal ikke handle om profitt og lavest mulig pris, men om kvalitet og medvirkning.

De ideelle organisasjonenes styrke og særpreg gjennom frivillighet, gaveinntekter og samarbeid med det offentlige har fortsatt samme betydning i dag som før, og skal ha det i fremtiden.

For KrF er dette et spørsmål om hvilket samfunn vi ønsker. Og for meg er det viktig hvordan lokalsamfunnene i Østfold drives av frivillighet som et supplement til offentlig tjenesteytelse. Ideell sektor bør vokse, og skal ikke fases ut i et samfunn som blir preget av kun offentlige og kommersielle aktører. Ideelle organisasjoner har en merverdi som kommer til syne gjennom hvordan virksomheten blir drevet.

Tenk bare på hva Blå Kors eller Norske Kvinners Sanitetsforening betyr for innbyggerne våre. Eller hvordan Halden-samfunnet hadde vært uten det fantastiske arbeidet som gjøres på Frivillighetssentralen, eller det utrolig store arbeidet fylkets mange fotballag gjør om det er Korsgård IF eller Sarpsborg-08.

Driften skal ikke generere overskudd til eiere, men drives etter en målsetting om å levere kvalitet og best mulig tjenester. Medlemsbaserte foreninger og stiftelser er opprettet med en hensikt – å levere tjenester de ser at enkeltmennesker trenger, med best mulig kvalitet.

Å svekke den ideelle sektorens muligheter til å utføre tjenester for det offentlige vil være å skape et kaldere og fattigere Norge. Dette er ikke en utvikling KrF vil være med på.

Endringene i lov om offentlige anskaffelser kommer som et resultat av nytt EU-direktiv. Norge må ha et regelverk som er i henhold til våre forpliktelser. Samtidig må vi gi ideelle aktører egne rammevilkår.

Dette er det rom for også innenfor det nye direktivet. KrF vil at handlingsrommet som ligger i regelverket må utnyttes maksimalt for å legge til rette for fortsatt bruk – og vekst – av tjenester fra ideelle organisasjoner.

KrF ønsker at loven tar hensyn til de ideelle organisasjonenes egenart, noe annet vil være alvorlig for samfunnet. KrF vil arbeide for at det handlingsrommet som ligger i direktivet utnyttes maksimalt, og at rammeverket tydelig legger til rette for økt bruk av ideelle organisasjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken