Sol, sommer, svaberg og strender for alle

Krokstrand ved Skjærhalden, som også kalles bystranda, er sikret for almenheten og blitt oppgradert.

Krokstrand ved Skjærhalden, som også kalles bystranda, er sikret for almenheten og blitt oppgradert. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Grensene flyttes og en bit for bit-utbygging vil til slutt vil innskrenke alles frihet til å bevege seg langs svabergene, frykter Mona Vauger i Hvaler Arbeiderparti.

DEL

Leserbrev 

Sommeren er selve høytiden for friluftslivet langs kysten. I Arbeiderpartiet er vi opptatt av at du og jeg og våre etterkommere skal kunne sitte på et svaberg og kjenne at varmen fra berget, vinden og havet, løfte oss litt ut av hverdagen og gir oss verdifull medisin for kropp og sjel. Dette er et gode alle skal kunne ha tilgang til.

Men det er ingen selvfølge at det alltid vil være slik. Det er i dag et stort press i strandsonene. Områdene er de samme, samtidig som vi ser at flere ønsker å bruke dem. Vi er også nødt til å innse at det finnes hytteeiere som ikke ønsker at du, jeg eller han som har hytte i et annet område, skal få hvile på svaberget som hører til hyttas eiendom. De ønsker ikke å dele.

Selv om det ikke er lov, utvides den private sfære helt ned til stranden med hagemøbler og blomsterurner, noe som i praksis betyr at folk blir jaget bort. I Arbeiderpartiet ønsker vi mindre privatisering av strandsonen, noe som også innebærer en streng forvaltning med bygge- og deleforbud. Som fast medlem i planutvalget på Hvaler har jeg i praksis sett hvilket press strandsonen er utsatt for.

Sett fra hytteeiers side kan det være vanskelig å forstå hvorfor en liten utvidelse av hytta eller brygga vil være til hinder for fri ferdsel. Men det å gi dispensasjoner for utbygging vil gi stadig flere et argument for at «når han har fått lov, så skal jeg også få lov». Grensene flyttes og en bit for bit-utbygging vil til slutt vil innskrenke alles frihet til å bevege seg langs svabergene. Det er viktig å se helheten og tenke langsiktig. Derfor er det nødvendig med en streng forvaltning i 100-meterbeltet og strandsonen.

Arbeiderpartiet vil sikre alle tilgang til norsk natur og til gode friluftsopplevelser. Derfor ble det under den rødgrønne regjeringen kjøpt opp viktige friluftsarealer og sikret områder for allmenn bruk, slik som bystranda på Skjærhalden. For Arbeiderpartiet er det viktig at allemannsretten styrkes, og at alle: fastboende, hyttefolk, turfolk, turister, badegjester og andre gjester kan ferdes fritt langs våre varme svaberg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags