Sats på sjøbadeanlegg fremfor svømmehall

Ut på havet: Kronikkforfatter Halvor Torgersen vil ha folk ut på havet heller å bygge svømmehall og eller kunstisbane. Bildet viser kitere som utfolder seg under friske forhold på Ørekroken.

Ut på havet: Kronikkforfatter Halvor Torgersen vil ha folk ut på havet heller å bygge svømmehall og eller kunstisbane. Bildet viser kitere som utfolder seg under friske forhold på Ørekroken. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Barn og unge på Hvaler bør ut på havet for å drive friluftsaktivitet, mener lokallaget av MDG. Det er bedre enn å bygge dyre anlegg på land.

DEL

Kronikk 

MDG Hvaler har et ønske om å bruke vår flotte natur på en mest mulig skånsom måte med høyest mulig fravær av motoriserte aktiviteter som etterlater seg stygge spor. Vi har et stort potensiale for havsport på Hvaler, og vi vil gjerne være med på å legge til rette for dette.  

I dag er det relativt liten aktivitet i vårt største naturlige element – havet. Det burde være en selvfølge at vår øykommune tydeliggjør og tilrettelegger for vannsport som for eksempel dykking, jolleseiling, wind og kitesurfing, wakeboarding og svømmeopplæring. Alle vil vi aktivisere de unge som så altfor lett havner på sofaen der hjemme foran en skjerm. Vi vet at det er avhengighetsskapende med disse elektroniske dingsene, og foreldre og lærere bekymrer seg for denne stillesittingen.

Halvor Torgersen.

Halvor Torgersen.

Konkret politisk handling må til! Lista for å komme seg ut i vår storslåtte natur skal være lav. Vi som politikere kan legge til rette for, og prioritere tiltak som øker tilgjengelighet i vårt planarbeid. Friluftsaktiviteter utenom hallaktivitet er mangelvare, spesielt vinterstid. Barn og unge søker spenning, så la oss få de med ut på havet!

Flere kommuner i Norge har for eksempel investert i kabelbane for wakeboard. Dette er en slags skiheis som drives av en liten elektromotor – en enkel konstruksjon som ikke koster mye. Anlegget er mobilt og kan flyttes til et jorde på vinteren, og vips så har man et område for skilek.

Aktiviteter til sjøs krever ikke mye. Utfordringen er å få aksept for å få lov til å være tilstede, samt plass på land til rigging og oppbevaring av utstyr. Det kan kommunen hjelpe til med gjennom planer og reguleringer. Det er vilje og ikke penger som er viktig. Det er mange om benet i strandsonen.

Undertegnede var selv med i seilforeningen når advokatene banket på døra og ville ha plassen. Få orker å vie tiden sin til slik krangel, og de mange frivillige som hver dag er med på å bidra til at ungdommen vår skal få en sunn og meningsfull hverdag, kan ikke stå alene med hele ansvaret, men trenger politisk drahjelp. Det må skje gjennom planer og reguleringer.

Vi ber de politiske partiene på Hvaler stille seg bak ønsket om en plan hvor man kan sette av plass til vannsportaktiviteter for barn og unge året rundt.

Kommunens handlingsplan for idrett og friluftsliv skal justeres denne vinteren, og kan være med på å realisere disse behovene gjennom det planlagte friluftsanlegget på Storesand, Stuevika badeplass og friområde, Ørekroken badeplass og Hvaler Seilforenings søknad om et seilsportanlegg.

Hvaler MDG mener at prioriterte ønsker om svømmehall og kunstisbane er svært ressurskrevende og bør slettes fra planen. Selv om det søkes delfinansiert gjennom spillemidler, vil Hvaler kommune måtte investere en stor egenkapital.

Svømmeopplæring på bystranda eller på Storesand med våtdrakter og godt utstyr koster minimalt, og gir opplevelser tett på naturen. Man kan for eksempel bygge et sjøbadeanlegg, der havet utgjør bassenget til en brøkdel av prisen det ville kostet for en svømmehall. Et slikt anlegg – så tett på naturen, vil også være med på å gjøre Hvaler kommune til en mer attraktiv destinasjon utenom sommersesongen.

Friluftsliv og tilhørende aktiviteter i sjø bør prioriteres høyere i handlingsprogrammet som nå skal legges frem for Utvalg for Samfunnsutvikling 30. november.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags