God sommer i friluft – uten å være til sjenanse for andre!

Nina Frydenlund oppfordrer alle til å tenke litt ekstra over hva det innebærer å kjøre med vannscooter. Den som ferdes i norsk natur skal ikke være til sjenanse for andre eller gjøre noe som naturen tar skade av.

Nina Frydenlund oppfordrer alle til å tenke litt ekstra over hva det innebærer å kjøre med vannscooter. Den som ferdes i norsk natur skal ikke være til sjenanse for andre eller gjøre noe som naturen tar skade av. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Gjør deg nytte av den norske Allemannsretten og bruk naturen i ferien. Husk da at det også følger med noen plikter, skriver Nina Frydenlund som er fylkeskoordinator for åtte organisasjoner i Forum for Natur og Friluftsliv Østfold.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Det nærmer seg fellesferie og trykket på populære utfartssteder i fylket øker. På Hvaler, der jeg bor, merker vi at «sommertrafikken» starter rundt påsketider. Den søvnige og stille øykommunen blir igjen forvandlet til et hektisk fritidsparadis. Det blir trangt om plassen når 4000 fastboende får rundt 40 000 besøkere i løpet av sesongen.

Som fastboende merker jeg stor forskjell på aktiviteten og ferdselen både på land og på vannet, og som friluftsbruker vil jeg med dette komme med en oppfordring som gjelder alle som nyter det herlige mangfoldige friluftslivet vi har tilgang på i Østfold.

Du må ta med deg søppel hjem, finne gode bålplasser som ikke ødelegger fjell eller vegetasjon, og du må kaste hundeposen på et egnet sted.

Vi er så heldige i Norge at vi har noe som heter Allemannsretten. Den gir deg rett til å ferdes fritt og oppholde deg i utmark, uavhengig av hvem som eier grunnen. Men med denne rettigheten følger også noen plikter. Når det gjelder ferdsel og bruk av natur, er det en viktig kjøreregel som du alltid må ha i bakhodet, og det er at du alltid skal ta hensyn til andre brukere, miljøet og naturen du ferdes i. Østfold er et «trangt» fylke med mye folk som bruker de samme arealene.

Friluftsloven (Lov om Friluftslivet 1957) § 11 sier: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.»

Det er altså din plikt å ferdes på en slik måte at du ikke er til sjenanse for andre brukere av naturen, eller at naturen tar skade av ditt opphold der. Dette innebærer at du må ta med deg søppel hjem, finne gode bålplasser som ikke ødelegger fjell eller vegetasjon, og du må kaste hundeposen på et egnet sted, ikke henge den opp i et tre. Bruk merkede stier der det er mulig, og sykler du, så husk å avpasse farten etter terreng og andre som er ute på tur.

Med vårens diskusjon rundt opphevingen av forskriften for vannscooter friskt i minne, vil jeg på det sterkeste oppfordre alle til å tenke litt ekstra over hva dette innebærer. Hver enkelt av oss har et ansvar for å forvalte Allemannsretten godt slik at denne også er til glede for kommende generasjoner.

Bare ved å vise hensyn til hverandre kan vi unngå de store konfliktene mellom de ulike brukerne av naturen. Alle som ferdes ute på vannet eller på land skal til enhver tid ta hensyn til andre brukere rundt seg. Man plikter å holde seg informert om hvilke farts- og ferdselsregler som gjelder der man oppholder seg.  

Jeg håper sommeren i Østfold blir solfylt og fri for ulykker for alle fastboende og besøkere. Vi har masse flott natur som vi er stolte av, og som vi gledelig deler med andre som behandler den pent og ferdes slik at det blir trivelig for alle.

Riktig god sommer i friluft!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken