Gå til sidens hovedinnhold

Hunder og «svin» på tur i marka

Artikkelen er over 3 år gammel

Rekustad-elever spør: Hvorfor plukker hundeeiere opp hundebæsjen med pose på hånda når de bare skal kaste den på bakken igjen? Det er jo passe teit!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ved Rekustad skole er heldige som har skolegården pekende rett inntil marka. Det betyr at vi kan oppleve naturen på kloss hold hver eneste dag. Vi ser også at våre medmennesker benytter seg av den samme ressursen. Kjente og ukjente fjes med hund i bånd rusler titt forbi skolegården, i uka. Trafikken til hunder og eiere tiltar antagelig på kveldstid og i helgene.

Særlig mandager ser vi spor etter både bikkjer og deres «svin». Vi er jo parkeringsplassen til utfartsfolket, nettopp omtalt som «svin», som vil gå fra Rolvsøyhallen og opp til Skihytta, eller lenger inn i den deilige skauen. Start- og målområdet for utfarten. En perfekt etappe å sette tarmfunksjonen til Fido på prøve. Noen motbakker og resultatet lar ikke vente på seg. Møkka levert og pakket i plast, eksemplarisk dersom andre turgåere i tillegg er tilskuere. Vel hjemme på parkeringa skinner resultatet, i form av en brun klatt innpakket i rosa eller sort pose. På bakken!

Våre elever samlet inn over tretti hundeposer forleden dag. Et lite område ga formidabel fangst. Det er vårrydding i skolegårdens sju roder, og barna synes ikke denne forsøplinga er noe særlig å ha slengende der barna oppholder seg. Elevene googlet tidsaspektet for nedbryting av posene. 10–20 år er å forvente imot et eller to regnskyll dersom møkka hadde fått ligge i sin naturlige form oppe i skauen. Spørsmålet våre Rekustad-barn stilte i oppfølgingen var; – Hvorfor plukker de opp hundebæsjen med pose på hånda når de bare skal kaste den på bakken igjen? Det er jo passe teit!

Vi drar nok alle over en kam når vi omtaler dem som svin. Vi vet det er urettferdig, men vi er så utrolig lei av dette.

Ja, og det er ekkelt, svarer vi lærere da. Svinaktig, kan det hende vi supplerer og vet det er en fornærmelse mot grisen. Men, at «svin» som dette plukker opp etter hunden for så å kaste posen med møkk fra seg i naturen er ikke noe nytt. Problemet ser heller ikke ut til å ta slutt for vår del med det første. Nye poser er kommet i går.

Vi skal innrømme at vi voksne følger med på hundeeierne som rusler forbi skolegården på langsida opp mot skauen. Vi drar nok alle over en kam med den største selvfølgelighet når vi omtaler dem som svin. Vi vet det er urettferdig, men vi er så utrolig lei av dette. Det fins de som har folkeskikk og lar bikkja gjøre fra seg i busk og kratt, og lar det være med det. Eller vipper møkka ut av stien om Fido satte seg med krum rygg over nettopp denne. Eller de som kaster hundeposen i søppeldunken sin, din, min eller kommunens. Det er jo så mye bedre.

Dersom dette med hundepose og møkk er å forvente på en kommunal parkeringsplass som vår, kunne kanskje hundeeierne, som føler seg truffet eller som føler et kollektivt hundeeieransvar, henvende seg til kommunen for en søppeldunk? Jeg føler det blir feil signal å gi om vi på skolen skal skaffe en dunk og dermed ha ansvar for tømming av denne. Det er ikke vår, eller ungenes jobb.

Takk for oppmerksomheten.

Kommentarer til denne saken