Gå til sidens hovedinnhold

Ulf Tolfsen: Forurensingsbedriften Frevar

Artikkelen er over 3 år gammel

Ulf Tolfsen kritiserer Frevar for å la søppel flyte på området og i nabolaget: – Enhver vanlig bedrift som hadde gjort noe tilsvarende, ville umiddelbart blitt anmeldt, fått skyhøye bøter og fått stoppordre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja du leste riktig! Før jeg kommer inn på dette er det imidlertid naturlig å ta et tilbakeblikk. Anlegget ble startet for flere tiår siden for å få orden på den forferdelige åpne «fyllinga» på Øra. All slags avfall ble dumpet og i perioder brant det i oljefilter «blekjord» fra DeNoFa. Det røk og stinket.

Noe senere startet debatten om dioksinutslipp, men nå er dette av en eller annen grunn ikke farlig lenger? Etter hvert startet en debatt om anlegget skulle dimensjoneres for kun å håndtere søppel fra Fredrikstad, noe som ut fra et rent miljøperspektiv virker logisk.

Så begynte en periode kommersialisering ble prioritert. «Bedriften kan bli leverandør av gass, fjernvarme og damp til industrien» og bli en «miljøbedrift», men da må man jo alltid kunne levere og vil trenge reservesøppel.

Reservatet har blitt mye omtalt og det er derfor ekstra sjokkerende å se at søppelet flyter langs stien og mot Frevar.

Ut fra et miljøperspektiv er det helt på «trynet» å importere søppel, papp og papir fra andre byer og EU-land! Diskusjonen om dette og ekstrem kommersialisering vil fortsette, men vil løse seg på en mer eller mindre god måte. Det er imidlertid en grense for hva vi er villige til å betale for renovasjon når overskuddet har passert 12 millioner. Riktignok tar kommunen ut åtte millioner som forhåpentlig sparer oss for avgifter og skatt, men det blir helt feil når Frevar ikke setter av midler til å eliminere intern forurensing!

Og med dette er jeg fremme ved poenget i overskriften. Mengder av søppel flyter rundt den åpne søndre hallen og det kryr av måker som drar søppel utover og «skiter» ned hele området. Søppel fra Frevar blåser nordover og forsøpler langs veien og ut over golfbanen uten at bedriften rydder opp.

Mye ressurser er brukt på å bygge en «kyststi» fra Gansrød forbi anlegget til fuglereservatet på Øra. Reservatet har blitt mye omtalt og det er derfor ekstra sjokkerende å se at søppelet flyter langs stien og mot Frevar. Oljeklin, søppel, døde måker og dyr flyter i det grunne området og det stinker.

Enhver vanlig bedrift eller privat eiendom som hadde gjort noe tilsvarende, ville umiddelbart blitt anmeldt, fått skyhøye bøter og fått stoppordre. Når «sørvesten» blåser, stinker det helt til Lundheim. Området utenfor anlegget, mot kyststien og naturreservatet, er svært lite representativ og en skam for Frevar og Fredrikstad. Se bare til Sverige og Danmark som lager grønne parker rundt sine «energiverk». Noe å strekke seg etter, rydd opp!

Les også

Vil åpne naturperlen Øra for flere

 

Kommentarer til denne saken