Dra te' Moss – med hageavfallet

Moss og Sarpsborg har bedre ordninger for hageavfall, mener KrF-politikerne Lino Lubiana og Kamilla Nadrup Pettersen. Bilde fra  ruskenaksjon for noen år siden.

Moss og Sarpsborg har bedre ordninger for hageavfall, mener KrF-politikerne Lino Lubiana og Kamilla Nadrup Pettersen. Bilde fra ruskenaksjon for noen år siden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Hos FREVAR koster det å levere hageavfall og man får ikke kjøpt kompostjord. Vi hageeiere i Fredrikstad bør kanskje flytte til Moss?!

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I Fredrikstad
betaler vi 200 kroner per hengerlass med hageavfall og det blir gjerne mer enn én henger i løpet av sesongen. I Moss og Sarpsborg er dette gratis og MOVAR og Gatedalen anlegget nyttiggjør seg hageavfallet for salg av kompostjord. Det gjør underlig nok ikke FREVAR. Hvorfor kan vi ikke kjøpe trygg, snilefri og behandlet kompostjord på Øra? Det vil KrF gjøre noe med.

Vi gleder oss til ettersorteringsanlegget på Øra er på plass, men det er verdt å bemerke at anlegget ikke har en løsning for kvist og hageavfall. Tvert imot – kommunen har til og med solgt arealet på Øra hvor vi nå tømmer våre tilhengere og en ny løsning for kvist foreligger ikke.

Fredrikstad og FREVAR har ikke tilbudet for oss som ønsker å kvitte oss med kvist og samtidig kjøpe oss et lass kompostjord til overkommelige 285 kroner pr. tonn. Bystyret erkjenner klimakrise og grønt skifte, men legger ikke til rette for et tilbud om kjøp av kompostjord og for gjennom det å bidra til å bygge en kultur for dyrking av egen mat eller urbant landbruk.

Det blir dumt å kjøre to mil til Sarpsborg eller fire mil til MOVAR, men det er det vi hageeiere må gjøre for å levere hageavfallet gratis og samtidig få kjøpt en liten bilhenger med kompostjord.

Vel har vi et tilbud om grovavfallsaksjonen i en uke i mai og fortsatt en mulighet til hjemmekompostering, men det er gjennom sommeren gress og roser klippes, hekkene trimmes, eplene begynner å falle, potetriset ligger og visner, og fy til den som triller og legger grønt avfall over veien i skogen. Det har, som kanskje ikke alle vet, blitt forbudt! Man kan bryte både Forurensningsloven og Naturmangfoldsloven som kan føre til bøtelegging og tom pung. Også den fine hjemmekomposteringsordningen, hvor vi nå kan legge matavfall og gress i kompost, faller bort når ettersorteringsanlegget kommer og for gress har vi da fått restriksjoner og mistet en ordning.

Juletreet regnes som hageavfall. Det bør ikke brennes da det øker brannfaren og Fredrikstad har ikke noen løsning for innsamling av juletrær. Dette fører til at også juletreet må kjøres til Øra i bil – og om man har et litt større juletre og må bruke henger, koster også dette 200 kroner.

I noen kommuner kan man brenne kvist en dag eller to tidlig på våren. Kanskje det kunne vært mulig i utkantområder som Onsøy, Torsnes mm, om enn ikke i sentrum? Det vil ikke øke CO2-innholdet i luften, for om kvist brenner eller råtner, så vil klimagassene uansett sive ut. Vi bør uansett kompensere med karbongjenvinning ved planting av trær og grønt – noe gode bønder og hageeiere bidrar til. Det vil være verdt å utrede om det er akseptabelt med brenning av kvist på våren for å få ryddet, pyntet og for å gi hageeiere et enklere liv.

Miljøpartiet Fredrikstad KrF går i sitt program for gratis levering av hageavfall på Øra. Vi ønsker oss også en mulighet til å kjøpe kompostjord hos FREVAR.

Det blir dumt å kjøre to mil til Sarpsborg eller fire mil til MOVAR, men det er det vi hageeiere må gjøre for å levere hageavfallet gratis og samtidig få kjøpt en liten bilhenger med kompostjord til glede for våre veldreide agurker, struttende jordbærplanter og vakre roser. Det er hyggelig at barna finner noe fint når de tar seg en tur i hagen om sommeren.

Hos FREVAR koster det å levere hageavfall og man får ikke kjøpt kompostjord. Vi hageeiere i Fredrikstad bør kanskje flytte til Moss?!

Nummer 1 og 2 på KrFs liste, Lino Lubiana og Kamilla S. Nadrup-Pettersen.

Nummer 1 og 2 på KrFs liste, Lino Lubiana og Kamilla S. Nadrup-Pettersen. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken