Fyren ser, spør du meg, mest ut som en som akkurat er ferdig med festen på Frps landsmøte.

Eksempler på politiske Facebook-budskap fra Fremskrittspartiet.

Eksempler på politiske Facebook-budskap fra Fremskrittspartiet.

Av
DEL

Kronikk

«Nå må unge gjøre en innsats for å få penger fra NAV. Vi har innført aktivitetsplikt for unge på sosialhjelp. Bra?» Spørsmålet stilles av Fremskrittspartiet på Facebook, og hadde vært et godt utgangspunkt for diskusjon. For vi bør vel diskutere hva vi skal gjøre for unge på sosialhjelp?

Det er bare det at uttalelsen kommer sammen med en såkalt Meme, et bilde med en liten tekst for å få fram et poeng. Og hva bruker Frp for å poengtere at unge sosialhjelpsmottakere bør aktiviseres? Jo, et bilde av en ung mann som sover ut fylla på sofaen sin.

Sånn ser Frp for seg at unge sosialhjelpsmottakere ser ut, og sånn vil Frp at resten av oss skal se på unge sosialhjelpsmottakere.

Fyren ser, spør du meg, mest ut som en som akkurat er ferdig med festen på Frps landsmøte. Det er tross alt ikke så mange sosialhjelpsmottakere som går rundt i hvitskjorte og slips…, men vi kan la akkurat det ligge.

Dette er strategien til Frp. Unøyaktig informasjon, påstander som ikke akkurat har rot i virkeligheten og bilder som viser sårbare folk, for å understreke poenget. La meg gi noen få eksempler:

«Ulovlige innvandrere skal ikke få sosialhjelp. Lik og del hvis du er enig med oss». Ulovlige innvandrere får ikke sosialhjelp i dag. Ingen er for at de skal få det heller, men Frp skal få oss til å tro at det bare er dem som står for dette.

«Nei til NRK-lisens. Lik og del hvis du er enig med oss.» Tja, lisensen økte i statsbudsjettet, lagt fram av Frps finansminister, men Frp skal få oss til å tro at de er mot noe som de faktisk er med på i budsjetter.

Dette er to eksempler på hvordan Frp bruker sosiale medier til å fortelle en historie som ikke er helt sann, i beste fall unøyaktig. Partiet prøver å definere påstander som sannheter i et medium hvor mange kjøper alt som blir sagt. Det blir en «sannhet» at ulovlige innvandrere mottar sosialhjelp, selv om de ikke gjør det. Det blir en «sannhet» at Frp vil fjerne NRK-lisensen, selv om de faktisk øker den.

Sosiale medier ble avgjørende for valgkampen i USA og mye tyder på at den norske valgkampen også kommer til å foregå mer i sosiale medier enn tidligere. På sosiale medier kan man snakke «rett fra levra» og man kan si ting man kanskje ikke ville sagt på Dagsnytt 18. På mange måter er det en utvikling av ytringsfriheten og demokratiet, men det er også en trend som stiller krav til både formidler og leser.

Memeen som starter min kronikk tar opp et tema som er viktig å diskutere. For det er et problem at mange unge har sosialhjelp som eneste inntekt. Problemet er at Frp, som har produsert memeen, ikke ønsker å diskutere saken. De ønsker å slå fast at unge på sosialhjelp er late og bare ligger på sofaen og drar seg. «…noe av grunnen til at vi valgte dette bildet, er at den største bjørnetjenesten vi gjør med ungdom er at vi sier det er greit at de kan ligge på sofaen hele dagen og få sosialhjelp», sa Frps Erlend Wiborg til VG. Det er da ingen som mener at det er greit at unge ligger på sofaen hele dagen og det er ytterst få som faktisk gjør det, men akkurat det er ikke Frp interessert i å diskutere. I stedet velger Frp å stigmatisere en hel gruppe mennesker, Frp velger å sparke nedover, å mobbe unge på sosialhjelp.

«Når folk med makt bruker sin posisjon til å mobbe andre, taper vi alle sammen», sa Meryl Streep under Golden Globe-gallaen denne uka. Målet for hennes kritikk var Donald Trump, men den kan like gjerne rettes mot Frp.

Bruken av sosiale medier er en utfordring. Det stiller krav til oss, som politikere og som mottakere av budskapet. For ofte blir debatten rundt Frps retorikk og billedbruk, ikke om de politiske sakene. Denne kronikken er et godt eksempel på det.

Billedbruken fører til at jeg diskuterer bildet og ikke saken, akkurat som ønsket. For de ønsker ikke debatt om saken, de ønsker å slå fast en «sannhet». En «sannhet» som ikke nødvendigvis er sann.

Helst skulle jeg brukt kronikken på å diskutere hvordan vi kan få flere unge ut i arbeid, i stedet for på sosialhjelp, men jeg bruker den på retorikk, jeg også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags