Verdenspremière topper ti år med teaterglede

Smakebit: Fredrikstadungane bidro med et utdrag av «Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant» under Frederikprisen. Lørdag kommer helt pakken.

Smakebit: Fredrikstadungane bidro med et utdrag av «Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant» under Frederikprisen. Lørdag kommer helt pakken. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Dette er uka da alle forventninger går i oppfyllelse. Dette er bursdag, julekveld og 17. mai, skriver Jørgen Søderberg Jansen i forkant av Fredrikstadunganes première på et teaterstykke som ingen har sett før.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Dette er den beste og verste uka i året for 52 Fredrikstad-unger.

Den verste uka fordi dette er uka med lange øvelser, sene kvelder, siste terping på replikker, kostymeskift man må finne ut av. Uka da alle brikkene i puslespillet må på plass. Uka da man kanskje ikke rekker å gjøre alle leksene. Uka da man skulle ønske at premièren ikke var før om en måned.

Den beste uka fordi det ikke er en måned til premièren. Premièren er denne uka! Dette er uka da alle forventninger går i oppfyllelse. Dette er bursdag, julekveld og 17. mai. Uka man har gledet seg til lenge. Uka da alt man har øvd på siden skolestart skal bli til en komplett teaterforestilling. Kulisser, kostymer, rekvisitter, musikk, lyd, lys – alt kommer på plass. Uka hvor man endelig får spille får publikum. Premièreuka!

Jørgen Søderberg Jansen.

Jørgen Søderberg Jansen.

Når lyset senkes og teppet går til side på vårt nye «hjem» City Scene på lørdag, er det mange som er spent. Barna og ungdommene bak scenen. Foreldrene som jobber som helter i kulissene. Kjente og ukjente som har tatt plass i salen. I år der det mange som er enda mer spente enn vanlig. Fredrikstadungane fyller ti år og feirer med et helt nyskrevet stykke. Etter ni år med kjente stykker som «Annie» og «Jungelboken» får publikum i år oppleve en forestilling som ingen andre har sett før. En verdenspremière!

For å være sikker på at han skrev en bra forestilling, ga vi ham tittelrollen også.

Alexander Hermansen fikk det ærefulle oppdraget med å skrive jubileumsforestillingen, som bærer navnet «Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant». For å være sikker på at han skrev en bra forestilling, ga vi ham tittelrollen også.

Som navnet på stykket antyder, har Fredrikstadungane oppdaget at det ikke bare er teateret vårt som fyller år i år, Fredrikstad har også bursdag. Vi feirer Fredrikstads 450-årsjubileum med å gi byen et spennende, morsomt og musikalsk actioneventyr. Vi avslører at det finnes en tidsmaskin i Fredrikstad, som i hundre år har vært gjemt et sted alle kan se den!

Tidsreiser er alltid gøy og ekstra gøy er det når tidsreisene foregår her i vår egen by. Tidsmaskinen til kong Frederik tar publikum både til fortiden og til fremtiden, det spennende blir å se om han klarer å komme seg tilbake til nåtiden! Tidsmaskiner i filmer og bøker har en lei tendens til å fuske litt iblant, så du skal ikke være helt trygg på at Kong Frederiks tidsmaskin funker helt som den skal. Erfarne tidsreisende vet også at man skal være forsiktig når man reiser til fortiden, brått kan man gjøre noe som forandrer fremtiden.

På scenen skal vi reise hundrevis av år fremover og bakover i tid. Hadde vi reist bare ti år tilbake, kunne vi sett to ildsjeler som tok en dristig avgjørelse. De het Sara Hadjian og Tina Marie Johansen, og hadde vært med i Vindeleka og Fredrikstad barne- og ungdomsteater. De mente det var plass til flere barneteatre i Fredrikstad, og sammen startet de Gamle Fredrikstad barneteater, som etter ett år byttet navn til Fredrikstadungane. Første oppsetning var «Aristokattene» på Båthusteatret. Det ble starten på et teatereventyr som så langt har vart i ti år.

Om forestillingen:

  • Fredrikstadunganes jubileumsforestilling «Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant» har premiere på City Scene lørdag 28. januar, og spilles fredager, lørdager og torsdager frem til lørdag 18. februar.
  • Manus og musikk er ved Alexander Hermansen, som også spiller tittelrollen.

Fredrikstadungane har vokst seg store siden 2007, og feirer bursdagen som en svært aktiv ti-åring. I dag har teateret to hovedgrupper, én rekruttgruppe, to aspirantgrupper og én voksengruppe. Til sammen er omtrent 150 store og små teaterspirer i farten hver uke. Og omtrent like mange foreldre som gjør en kjempejobb med alt som skal skje på og bak scenen.

Noen medlemmer har kommet og gått underveis, og noen har vært med helt siden starten for ti år siden. Hundrevis av barn og ungdommer har fått oppleve gleden ved å stå på en teaterscene. For mange har Fredrikstadungane vært første skritt på vei mot store scener og spennende oppdrag. Talenter fra Fredrikstadungane dukker opp over alt! Vi har sett dem i spillefilmer, TV-serier, MGP jr-finaler, reklamefilmer og på scener i Oslo og over hele Østfold.

For eksempel Kaisa Antonsen i Amanda-vinneren «Operasjon Arktis», Tuva Marie Høili Pettersen i NRK-serien «Hjerterått», William Torgauten i «Putti Plutti Pott» i Oslo Spektrum og «Mary Poppins» på Folketeateret, og våre MGP jr-finalister Frida Gudheim, Karoline Torgauten og Maud fra Maud & Kornelia. Og det var bare de eksemplene jeg kom på i farten. Det er vi stolte av!

Aller mest stolte er vi på denne tiden av året. I uka som er verst, men aller mest best. Lørdag er dagen her! Bak scenen står skuespillerne tente og klare, med sminke og kostymer. I salen sitter små og store med godteposer og brus. Spenningen stiger bak sceneteppet, forventningene stiger blant publikum. De siste publikummerne setter seg på plass, skuespillerne får de siste instruksjonene. Mikrofoner slås på, lyset slås av. Bandet spiller opp. Det er klart for premiere!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken