Brua sto på tvers: Tilsiktet optikk eller utslag av stress?

Den opplyste buen på Fredrikstadbrua, slik vi vanligvis ser den. Kan lyssettingen ha en effekt som får det til å se ut som hele brua er dreid 90 grader?

Den opplyste buen på Fredrikstadbrua, slik vi vanligvis ser den. Kan lyssettingen ha en effekt som får det til å se ut som hele brua er dreid 90 grader? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I travleste julestria opplevde Elisabeth Torp at den opplyste buen på Fredrikstadbrua sto på tvers. Etter å ha hørt det samme fra en kollega, tør hun må spørre om det kan være en effekt ved lyssettingen som gir dette inntrykket.

DEL


LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en travel førjulstid er det mange arbeidsoppgaver en skal rekke å få gjort, helst før julaften. Som kommunalt ansatt med ansvar for fag, folk og penger er førjulstiden ekstra travel. Fag tar heldigvis et dyktig avdelingspersonale seg av. Folk er mitt ansvar. Alle bør få en hilsen. Antall julepresanger telles ikke etter årsverk, men hvem som har arbeidsoppgaver hos oss. Hvor er huskelista, og er det kjøpt inn nok gaver? Tror det ble kontroll på dette.

Så var det penger. Både kommunale og andre virksomheter har mange regler rundt regnskap og årsoppgjør. Så også hos oss. Og så skal vi i tillegg slutte med kontanter. Det betyr at kontantkassa med tilhørende bilag må leveres til kemneren før jul. Jeg får nødvendige underskrifter og tar med meg det som trengs for levering. Siden offentlig transportmiddel ikke ble brukt denne gangen, måtte jeg finne en parkeringsplass. Det gikk rimelig greit. Fant en plass ved Torvbyen.

Og buen sto på tvers. Siden vi begge hadde opplevd det samme og regner oss som rimelig tilregnelige personer, kom vi til at dette må være tilsiktet.

Så var det neste etappe. Jeg legger i vei nedover gågata. Husket jo ikke at den var sperret. Tenkte at da kommer jeg frem ved frisør Vidar Jacobsen, men nei da. Her må det gås helt rundt. Det er nesten så en føler at en må gå om Sarp for å komme frem. Kemnerkontoret med flere er rimelig innebygget og utilgjengelig for tiden.

Samtidig får jeg en samtale på telefonen om ting som skal huskes på i siste liten. Ved inngangen til kemnerkontoret en det en halv «rundkjøring» før trapp og heis. Etter å ha gått rundt «halve» byen og «rundkjøringa» ved inngangen i bygget og samtidig pratet i telefonen kommer jeg inn og ser ikke heisen. Det kommer noen ned trappa og er litt trafikk der, men hvor er heisen? I farta tenkte jeg – har jeg gått inn i feil bygg?

Men nei da, etter å ha fått summet meg, ser jeg heisen. Inngangen til heisen er litt tilbaketrukket fra veggen, men den sto så klart der den skulle. Vel opp hos kemneren sier jeg til den hyggelig personen som tar imot at nå tror jeg det er på tide med juleferie siden jeg trodde jeg hadde gått feil. Jeg blir ekspedert og alt er såre vel.

Neste dag, tidlig på morgenen mens det fremdeles er mørkt, på vei til siste arbeidsdag før jul, passerer jeg Brannstasjonen og St. Croixkrysset på vei over til Østsiden. I det jeg kjører under jernbanelinja løfter jeg blikket og ser den lyssatte silhuetten av Fredrikstadbrua.

Buen står på tvers! I brøkdelen av et sekund rekker man å tenke mange tanker. Jeg tenkte – hva skjer? Heldigvis beholdt jeg fatningen. Jeg tenkte – ikke stopp her, bare fortsett. Brua må være der. Og det var den. Da jeg kom opp til brufestet, sto brua der som vanlig. Jeg kom på jobben og fortalte hva jeg hadde opplevd. Selv om en tror en ser syner, kan det vært både lurt og fornøyelig å dele. Vi var enige om at det kanskje var greit at det var noen fridager i sikte.

Litt senere på dagen måtte jeg ringe lønnsavdelingen for å få hjelp til å løse en sak. Alltid god hjelp å få der. Da saken var løst, kunne jeg ikke dy meg for å fortelle hva jeg hadde opplevd og at det skulle bli greit med noen rolige dager. Da ble det stille en stund i telefonen: – Det samme har jeg opplevd, men jeg turte ikke si det til noen av frykt for ikke å bli trodd.

Damen kommer med buss fra Halden hver dag og kan være litt trøtt i det man nærmer seg Fredrikstad. En av de siste dagene hadde hun tittet på Fredrikstadbrua i det de passerer Begby. Og buen sto på tvers. Siden vi begge hadde opplevd det samme og regner oss som rimelig tilregnelige personer, kom vi til at dette må være tilsiktet. Det er jo en fagperson som har lyssatt brua, men vi har ikke fått med oss at det kunne ha fornøyelige effekter. Vi ser frem til et opplyst godt nytt år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags