Neida, «Soldiers of Odin» har ikke brutt noen lover. Eller; Politidirektoratet har ikke vurdert om straffeloven eller politiloven er brutt av den nystartede borgerverngruppen. Men det er ikke slik at lovbrudd er eneste legitime grunn for å bli tatt bastant avstand fra. Og i denne saken stiller vi oss helt og fullt bak Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård, som sier «Nei takk! Hold dere vekk fra Fredrikstads gater. Vi ønsker ingen brunskjorter i gatene våre!»

Hvem er egentlig «Odins soldater»? En innvandringskritisk gruppering under ledelse av Ronny Alte. Alte har bakgrunn fra Norwegian defence league og Pegida, to andre innvandringskritiske grupperinger. «Soldiers of Odin» startet i Finland i oktober i fjor, da det kom flere tusen asylsøkere over grensen fra Sverige. De kler seg i svarte hettegensere med norrøne symboler som har lange tradisjoner blant norske nazister og rasister. Flere av medlemmer er straffedømt, og mange tilhører politiske ytterfløyer. «Soldiers of Odin» har cirka 2300 sympatisører på Facebook i Norge.

Nå har det blitt etablert en «avdeling» av grupperingen i Fredrikstad, og på Facebook har den 89 medlemmer, hvorav 90 prosent er menn. De varsler at det snart startes opp patruljering i byens gater på kveldstid i helgene, eller «privat natteravntjeneste» som Ronny Alte kaller det. Vi sier som ordføreren: Nei takk! Politiet kunne nylig melde at det aldri har vært tryggere å gå på byen i Fredrikstad. Og våre Natteravner gjør allerede en god jobb - for alle innbyggere, uavhengig av hudfarge og religion.

---

Velkommen, bruntrøyer!

Ordføreren brukte uttrykket «bruntrøyer» i den meldingen avisen omtalte tirsdag. Han rettet selv opp til det korrekte «brunskjorter» etter kort tid. Mjøndalen Fotballs stolte bruntrøyer er selvsagt hjertelig velkommen til Fredrikstad og Stadion i sommer.

---