Kniple gård-eier: Jeg har dessverre ingen flere idéer

Forfall: Eieren av Kniple gård savner en konstruktiv diskusjon omkring Fredrikstad kommunes ønsker for den tidligere så staselige eiendommen, skriver han i denne kronikken. Foto: Byantikvaren

Forfall: Eieren av Kniple gård savner en konstruktiv diskusjon omkring Fredrikstad kommunes ønsker for den tidligere så staselige eiendommen, skriver han i denne kronikken. Foto: Byantikvaren

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KronikkJeg leser i Fredrikstad Blad at dere ikke fant min henvendelse til dere i planutvalget som et godt innspill til debatten omkring fremtiden til Kniple. Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg på reise ble oppringt av FB og fikk fremstilt at jeg hadde truet planutvalget. Jeg var ikke tilstede på møtet og kjenner derfor ikke ordvalget til de enkelte representantene fra møtet utover det som fremkommer i avisen og journalistens fremstilling i forkant av mine kommentarer til artikkelen.

Jeg har i hele min yrkesaktive karriere drevet med eiendomsutvikling og jeg har gjennomført kommuneplaner, reguleringsplaner og byggesaker som totalt oppsummerer seg til flere hundre tusen kvadratmeter eiendomsutvikling hvor store deler av dette er bygd, under bygging eller vil bli bygd i fremtiden. I alle disse prosessene opplever jeg at administrasjon, politikere og jeg som eiendomsutvikler har forskjellige syn på saken. Forskjellige syn på utvikling medfører ofte at prosjektene gjennom plan og byggesaksprosesser blir bedre enn de var i utgangspunktet, fordi de forskjellige synspunkter som fremkommer i prosessene kan gi innspill til å lage et bedre prosjekt. Når prosjektet skal avdømmes politisk, er det viktig at alle diskusjonene, argumentasjonsrekkefølgene og konsekvensene av valgene blir diskutert slik at dere kan gjøre en beslutning dere kan stå inne for og at dere vet konsekvensene av beslutningene.

Det er mulig jeg burde ta et norsk-kurs og fremstilt saken annerledes, men med samme mening slik at vi hadde kunnet unngå en opprivende diskusjon omkring et skriv som bare var ment å gi dere et bredere grunnlag for å ta den beslutningen dere gjør. Slik jeg tenker er grunnlaget for denne irritasjonen på min mail at det kan være vanskelig å forholde seg til realiteten, fortsatt stillstand, når det ikke er mulig å gjemme seg bak at man ikke kjente til konsekvensene av beslutningen som dere vil bli møtt med i fremtiden. Dessverre har ikke prosessen i Fredrikstad kommune foreløpig gitt noen progresjon til dette prosjektet, og den toppes med at planutvalget sier nei til den fremlagte planen. Jeg ønsker ikke å kritisere dere for den beslutningen dere har gjort. Dere står fritt til å beslutte hva som helst, og jeg skal ikke, slik dere gjør, kritisere deres uttalelser eller beslutning i planutvalget.

Jeg savner, og har gjort det i flere år, en konstruktiv diskusjon omkring Fredrikstad kommunes ønsker omkring Kniple og hvordan vi skal oppnå dette. Slik dere gjør nå, avviser alt, blir jo konsekvensen akkurat det jeg beskriver, ny stillstand og ingen progresjon. Jeg har gjennom 5 år kommet med flere forslag på hvordan vi kan gjennomføre en begrenset utbygning av eiendommen som ville medført at Kniple Hovedgård ville gjenoppstå i sin fulle fortidsprakt, men det går på bekostning av noen få trær. Jeg har dessverre ingen flere ideer.

Denne saken blir fremstilt som viktig for Fredrikstads kulturminner, da må det være planutvalget ubestridte ansvar, sammen med ordfører, å være kreative og finne løsninger som løser problemet og målet blir oppnådd. Slik jeg forstår målet til Fredrikstad kommune er det å rehabilitere Kniple Hovedgård og gjenåpne hagen i sin fordums prakt. Da må dere politikere gjøre noe aktivt i den forbindelse, ikke bare si nei til alle gode ideer. Politikere sitt ansvar er faktisk å lede byen fremover. Dere har folkets tillit og lønn for å gjøre den jobben.

Kronikkforfatter Alf Ulven er eier av Kniple hovedgård.

Kronikkforfatter Alf Ulven er eier av Kniple hovedgård.

Jeg forventer at ordfører, dere som ambisiøst planutvalg, umiddelbart sørger for at noen fra kommunen tar kontakt med meg, fremmer gjennomtenkte ideer som kan la seg realisere for å unngå at denne eiendommen skal bli stående som et spøkelseshus. Dere har ansvar for at flere hundre boliger i området får et nærmiljø de setter pris på og ønsker. Jeg håper også at naboer og andre kulturminneinteresserte legger press på dere som valgte politikere for å finne en farbar vei ut av denne diskusjonen.

Jeg er tom for ideer, rekker frem en hånd og håper dere fyller den med konstruktive løsninger på en vanskelig sak så raskt som mulig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags