FB mener: Livsfarlig kanonsurr i Gamlebyen

På tide: Advarselen på kanonene i Gamlebyen ble hengt opp i helgen.

På tide: Advarselen på kanonene i Gamlebyen ble hengt opp i helgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Før helgen kollapset en av kanonene i Gamlebyen plutselig, uten noen form for ytre påvirkning - for eksempel i form av klatrende barn - på akkurat det tidspunktet. Det har i dagene deretter vært forstemmende å dokumentere at kollapsen som meget vel kunne tatt livet av noen - for eksempel et klatrende barn - slett ikke burde komme overraskende. Tvert imot, dette var en uunngåelig hendelse, som de ansvarlige for kanonene til overmål har blitt varslet om.

Skjønt, vi burde kanskje ha skrevet «ansvarlige», for det Fredriksstad Blad har avslørt er surr og selvmotsigelser fra både festningsforvalteren og Fredrikstad kommune. Det ser ikke ut til at det finnes annet enn muntlige avtaler om hvem som har ansvaret for hva på de mange feltkanonene med forseggjorte lavetter i tre under flere hundre kilo tunge kanonrør i støpejern. Som selvsagt, uavhengig av hva festningsforvalteren formaner om, har vært attraktive lekeapparater for barn på tur på Vollane i mange år.

Nå finner vi grunn til å advare både barn og voksne på det sterkeste mot å oppholde seg i nærheten av kanonene. På tre dager har konklusjonen gått fra fjerning av et par kanoner som trolig er i like dårlig stand som den som kollapset, til at det nå vurderes å fjerne samtlige kanoner. Her er det altså ingen ting som tyder på at man har noe i nærheten av full kontroll. Og siden dette inngrepet vil gjøre Fredrikstad litt mindre attraktivt i en periode da Gamlebyen har sin absolutte høysesong, foreslår vi at det jobbes på høygir for å reparere lavettene og få trygge kanoner raskt tilbake på plass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags