Er skøyter og fest viktigere enn å ta vare på sykehjemspasienter?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Fredrikstad står foran en rekke store investeringer og byggeprosjekt. Det er slik det skal være i en by som er i utvikling. Ett av prosjektene, en skøytehall med navnet Arena Fredrikstad står foran en mulig utsettelse på ett års tid. Det skaper avisoverskrifter og meningsytringer i det politiske miljøet.

I den samme byggeboomen ser vi at det skal bygges flere sykehjemsplasser, men det blir også utsatt. Onsøyheimen blir ett år forsinket. Fredriksstad Blad skriver: «Erik Simens Larsen fra Pensjonistpartiet liker ikke at Onsøyheimen må utsettes med et år, men slår seg til ro med beskjeden. Per Lebesby (KrF) stusser over at ikke flere reagerer på at sykehjemmet først er ferdig i 2022.» Ved behandlingen av sakene protesterte flertallet mot utsettelsen av Arena Fredrikstad, men mente ingen ting om sykehjemmet. Det ble blankt godtatt!

Politikerne anser altså fritidsaktiviteter, gøy og moro som viktigere og politisk mer prestisjefylt enn befolkningens helse, og å ta vare på dem som virkelig har behov, krav og rettigheter ved avslutningen av livet.

Ingen vet i dag hvor mange demente som bor i Fredrikstad. Tallet for hele Norge varierer mellom omkring 70.000 og 110.000, alt etter hvilken statistikk man ser på. Og tallene er faktisk ikke norske, men er resultat av en 20 år gammel Nederlandsk fremregnet undersøkelse. Man har i dag ingen konkrete norske tall. Folkehelseinstituttet regner med en fordobling av antall demenspasienter i løpet av de neste 30 årene. Det vil også gjelde Fredrikstad. Vi blir alle eldre, og demens opptrer oftere blant gamle enn unge. 1,6 prosent får sykdommen i ung alder – frem til 64 år, mens om du er heldig og lever til du er 89 år gammel, har du 43 prosent sjanse til å få sykdommen! Den statistikken gjelder også politikere. Tiden er med andre ord overmoden for å iverksette utbyggingen av helsedelen av Fredrikstad by. Det er ikke tiden til utsettelser!

Rådmannen har foreslått å legge ned 55 sykehjemsplasser når Østsiden Sykehjem utvides med 48. Han fjerner altså effektivt 7 plasser. Løftet er at det skal bygges flere institusjonsboliger, men når og hvor skal det skje? Er de planene også utsatt? Det er lett å legge ned, men vanskelig å bygge opp. Et sykehjem - og omsorgsboliger - er en komplisert sak. Det er slett ikke bare hus og vegger. Bygningene skal i tillegg romme livskvalitet, omsorg og impulser, god mat og trivsel. Hvordan går det med planene for å skaffe dette i de nye plassene? Er de også utsatt?

En ting er sikkert: Det blir flere politikere på sykehjemmene i fremtiden enn det blir på skøytebanen. Det er på tide å planlegge for at vi blir eldre – og at vi trenger de institusjonene som skal være tilgjengelig ved avslutningen på livet – også i Fredrikstad.

En sykehjemsplass skal ikke være gevinst i en trekning i helselotto.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags